Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Harderwijk

Harderwijk – Harderwijk staat centraal in de negende aflevering van de televisieserie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland. Ridders Bas Steman en René Arendsen maken een reis langs enkele belangrijke gebeurtenissen in de stadsgeschiedenis van Harderwijk. Ze beginnen bij de stadsrechten in 1231 en eindigen bij de afsluiting van de Zuiderzee.

Harderwijk is een van de oudste steden van Gelderland. De originele brief waarmee graaf Otto II van Gelre Harderwijk stadsrechten gaf, is bewaard gebleven. Ridder René bekijkt de oprichtingsakte van de stad Harderwijk. Ridder Bas vaart ondertussen mee op een koggeschip. Dit waren de eerste grote handelsschepen uit de Nederlandse geschiedenis. Harderwijk was een prominent lid van het machtige Hanzegenootschap. Handelaren vervoerden in de middeleeuwen hun koopwaar met koggeschepen van en naar de haven van Harderwijk.

Universiteit
Ook na de tijd van de Hanze bleef Harderwijk een belangrijke stad in het hertogdom Gelre. In 1648 werd de universiteit van Gelderland gesticht in Harderwijk. René onderzoekt wat er nog van de Gelderse Academie te vinden is. Bas gaat ondertussen op bezoek in Kasteel de Essenburgh bij Hierden. Uiteindelijk gaat ook René de voormalige Zuiderzee op. Hij hoopt haring te vangen. Toen Harderwijk nog aan de kust lag, was dat geen probleem, want daar lagen de rijkste haringgronden. Na de afsluiting van de Zuiderzee was de tijd van de visserij in Harderwijk definitief voorbij.

Gelredag
Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... Harderwijk is op maandag 2 december te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 7 december is de Gelredag in Kasteel Essenburgh bij Hierden. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom. De toegang is tot 12.00 uur gratis.

Voor meer informatie over de Gelredagen verwijzen we naar www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.

_

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden