Wethouder Jeroen de Jong en kinderen Wolderweide maken afspraken over fietsen zonder afleiding Les over ongestoord onderweg in het verkeer

Harderwijk - Wethouder Jeroen de Jong ondertekende op vrijdag 22 november samen met leerlingen van KBS De Wolderweide de door de leerlingen gemaakte afspraken over veilig fietsen, zonder gebruik van de smartphone. De beste afspraak was natuurlijk dat je je smartphone in je tas laat zodat je altijd ongestoord onderweg bent. Om de afspraken nog eens extra te bekrachtigen werd samen met de leerlingen het MONO-logo op het schoolplein aangebracht.


De leerlingen kregen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) de gastles MONO - Op de fiets? Even niets… Het motto van de les is ‘rij zonder afleiding. rij MONO, ga ongestoord onderweg’. In de les onderzochten de leerlingen de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet.

De leerlingen bedachten oplossingen en maakten afspraken om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een poster, een Safetydeal, geschreven. De kinderen ondertekenden de afspraken en de poster is in de klas opgehangen. Om het thuis nog eens te bespreken, ontvingen de leerlingen ook een kaart waarop ze een afspraak met zichzelf schreven om afleiding door de smartphone te voorkomen.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor Veilig Verkeer Nederland om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven. Bovendien is er per 1 juli 2019 het verbod op het in de hand hebben van een mobiel op de fiets. Bij een overtreding kun je een boete krijgen van € 95,-.

MONO - Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland). ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Zij richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden