Johan het Lam presenteert zijn boek in de christelijke boekhandel Sjemen. Foto: Frea Kroese
Johan het Lam presenteert zijn boek in de christelijke boekhandel Sjemen. Foto: Frea Kroese (Foto: )

Boekpresentatie Johan het Lam

Door: Sophie van der Velden
 

HARDERWIJK - Johan het Lam presenteerde op vrijdag 8 november zijn nieuwe boek 'Het schaap met vijf poten' in christelijke boekhandel Sjemen. Hij is predikant in de Bethelkerk in Harderwijk en heeft te maken gekregen met een burn-out en dat is dan ook waar zijn boek over gaat.

Vanaf kwart over tien stroomde de winkel langzaam vol met geïnteresseerden. Iedereen werd voorzien van koffie of thee en wat lekkers. Na een kort welkom namens de boekhandel begon Het Lam met zijn verhaal. "Ik heb dit boek een hele tijd nadat het allemaal alweer voorbij was, geschreven. Ik had altijd aantekeningen gemaakt, maar die had ik allemaal verbrand, omdat ik het achter me wilde laten. Na een interview 4 jaar geleden kreeg ik zo veel reacties, dat ik me bedacht dat ik ook andere mensen kan helpen. Toen ben ik begonnen met schrijven. Onze dochters besloten mij te helpen. De ene is huisarts en de andere is psycholoog. Die hebben geprobeerd bij al mijn ingewikkelde getob toch nog een beetje zinnige dingen te schrijven. En zo hebben we dat met z'n drieën gedaan. Het schaap met vijf poten betekent dat je heel veel dingen kan en wil doen. Ik dacht dat ik zo'n vijfpotig schaap was, maar kwam er door mijn burn-out achter dat ik er maar gewoon vier heb."

Het Lam besprak twee stellingen, waarvan de eerste was: niemand hoeft een burn-out te krijgen. De meningen waren enigszins verdeeld. De tweede stelling was: iedereen kan een burn-out krijgen. Na wat discussie zei Het Lam hier het volgende over: "gisteravond zei een oud-predikant nog tegen mij: 'Ik denk niet dat ik het kan krijgen'. Ik las zo'n 12 jaar geleden het boek van Adriaan Verbree, Eclipse, die ook schreef over zijn burn-out. Ik dacht toen: dat zal mij niet overkomen."

Na de stellingen vervolgt de predikant zijn verhaal over het boek. "Ik heb gemerkt dat er heel veel mensen onderuitgaan. Eén op de zeven studenten heb ik gehoord. Dat zijn jonge mensen, dus het wordt alleen maar erger. Van de week sprak ik met de mevrouw die alle gestrande dominees weer aan de gang probeert te krijgen en die vertelde mij hoeveel jonge dominees een burn-out krijgen, dus het probleem is nog niet voorbij. Vandaar dat ik toch heb geprobeerd samen met mijn dochters dit op te schrijven. In de hoop een klein beetje steun te bieden en een baken in zee te zijn, zodat mensen er niet in terecht komen."

"De boodschap die ik vandaag wil meegeven is dat ik denk dat we te veel moeten. Maar dat klinkt wel alsof het je door de omgeving wordt aangedaan. Wij denken ook wel vaak dat het ons allemaal overkomt. Misschien kan ik dus beter zeggen dat we denken dat we te veel moeten. We denken aan allerlei verwachtingen te moeten voldoen. Maar zelfs dan overkomt het ons nog. Dus misschien moet ik zeggen: we willen te veel. Ik kom elk jaar een paar keer in Servië en daar komt een burn-out helemaal niet zo veel voor. Ze moeten hard werken en hebben problemen, maar burn-out, dat hoor ik daar niet. Jezus zegt: als je vermoeid en belast bent, kom dan bij mij. Ik heb daar heel lang mee gezeten. Want U zegt dat wij alles voor U moeten geven. Maar Hij zegt dat het niet zo in elkaar zit. Je moet wel bereid zijn alles te geven, maar als je Hem volgt en naar Hem luistert zal het niet te veel zijn. Mijn rust is bij Jezus."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden