Sinterklaas en zijn zus Nicoloesje
Sinterklaas en zijn zus Nicoloesje (Foto: Menno Kuiper)

Pieten vinden een nieuw logeeradres in Harderwijk

HARDERWIJK - Al sinds 2010 logeren de Pieten en Sinterklaas traditiegetrouw in ’t Pietenhuis op klooster 4 in Harderwijk. Sinds dit jaar is daar niet meer voldoende ruimte om alle Pieten te huisvesten en moet de goedheiligman met zijn “staf” uitwijken naar een nieuwe locatie. De organisatie van ’t Pietenhuis (Cultuurkust) heeft de samenwerking gezocht met de verschillende partijen in het havenkwartier van Harderwijk. Alle Pieten en zelfs Sinterklaas slapen vanaf de komende intocht in o.a. molen “De Hoop”, de Visafslag, Botterstichting, Veluvia en Het Nationaal Sinterklaasmuseum.

Net als voorgaande jaren mag een ieder die dat wil weer op bezoek komen. En wie wil dat nu niet; kijken op het nieuwe logeeradres van de Pietermannen. Natuurlijk kun je dan net als de afgelopen 9 jaar pepernoten bakken in de bakkerij, knutselen, tekenen en muziek maken. Ook komen er nieuwe activiteiten, zodat het tiende jaar waarin Sinterklaas in Harderwijk verblijft ook het begin is van nog vele komende edities. Zo kun je bij de Botterstichting luisteren naar het verhaal van de Pakjesbotter.

Het Nationaal Sinterklaasmuseum
De organisatie van ’t Pietenhuis werk naast de locaties ook samen met het Nationaal Sinterklaasmuseum. Je kunt dus niet alleen dwalen door de vele ruimtes, maar je kunt ook echt iets leren over Sinterklaas. Er zijn relikwieën, maar ook hele oude Sinterklaasproducten te bezichtigen. Af en toe is Nicoloesje, de zus van Nicolaas, aanwezig om verhalen te vertellen over jonge jaren van Sinterklaas.

“Ik ben misschien wel oud,
maar ik ga nog jaren mee”

Wat vindt de kindervriend zelf van de voorgenomen verhuizing? Sinterklaas zelf maakt zich niet druk over het nieuwe logeeradres: “Onze bedje wordt nog altijd gespreid door dezelfde mensen. Dit jaar komen daar zelfs nieuwe mensen bij.” Naast Cultuurkust, staan nu ook het Nationaal Sinterklaasmuseum, molen “De Hoop” inclusief het Bakkerijmuseum, de Botterstichting, Veluvia en de Visafslag in de startblokken om het verblijf van de Pieten en hun Sint zo aangenaam mogelijk te maken. Op de vraag of Sinterklaas heeft getwijfeld om helemaal niet meer te komen, toen het klooster geen optie meer leek, antwoorde hij: “Ben je mal! Ik voel mij altijd enorm welkom. Harderwijk is als en warm bad en ik heb altijd zin om daar naartoe te gaan. En daarbij, ik ben misschien wel oud, maar ik ga nog jaren mee”.

Wil jij de Pieten en Sinterklaas bezoeken? Bestel een ticket via: www.tpietenhuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden