twee containertuintjes op de boulevard in Harderwijk met op de achtergrond de pier.
twee containertuintjes op de boulevard in Harderwijk met op de achtergrond de pier. (Foto: Gea Lourens)

Containertuintjes voor Harderwijk

Harderwijk - In het kielzog van een groeiend aantal steden zijn maandag ook in Harderwijk containertuintjes geplaatst. Twee op de boulevard tegenover de pier en twee aan de Helmbloemmeen. Een primeur in de regio.

Het gaat om minituintjes geplaatst rondom ondergrondse afvalcontainers. Bij zulke containers wordt vaak afval neer gezet. Een plaag voor omwonenden en gemeenten. Niet alleen is het een naar gezicht. Ook worden bijgeplaatste afvalzakken stuk getrokken door meeuwen, muizen, ratten en andere dieren. Gevolg: vervuiling van de omgeving, stank en een minder plezierig woonklimaat.

De Haagse ontwerper Henk-Jan Room van roomforconcepts, heeft hier een oplossing voor bedacht: de CityGard. Testen in Den Haag wijzen uit dat het helpt. Er wordt aanzienlijk minder afval bij de containers gezet. Tegelijk ervaart 94% van de bewoners hun buurt meer positief. De CityGards geven een plezierige uitstraling aan de containers en werken mee aan de vergroening van de stad. Dat werpt een drempel op om daar vuil bij te plaatsen. Maar het gaat nog verder. De containertuintjes zorgen ook voor meer participatie van buurtbewoners. Door hun toezicht en onderhoud zijn zij zelf betrokken bij het leefklimaat in de wijk.

Zo wordt de beleving van een plek in de openbare ruimte omgekeerd. Van een plaats die als negatief en vuil wordt beleefd, naar een plek waar men gezamenlijk optrekt en positiviteit uit haalt. Meerdere steden, naast Den Haag onder andere Amsterdam, Den Helder, Groningen, Leeuwarden, Hengelo, Den Bosch en in het buitenland bijvoorbeeld Genève, zijn dan ook enthousiast over dit concept. Enthousiasme is er ook bij buurtbewoners aan de Helmbloemmeen. 'Wat mooi!', klonk het van verschillende kanten. Een bewoonster zei: 'Ik schaamde me vroeger, wanneer ik zei dat ik aan de Helmbloemmeen woon. Maar het wordt steeds mooier hier.'

Voor de ontwerper zelf was het prachtig om iets terug te doen voor de stad waar hij zijn jeugdjaren heeft doorgebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden