Deskundige vrijwilligers van VVN afdeling Harderwijk controleren fietsen van leerlingen in Harderwijk. Foto: VVN afdeling Harderwijk
Deskundige vrijwilligers van VVN afdeling Harderwijk controleren fietsen van leerlingen in Harderwijk. Foto: VVN afdeling Harderwijk (Foto: VVN)

Start fietsenkeuring in Harderwijk

HARDERWIJK – Een team deskundige vrijwilligers van VVN afdeling Harderwijk bezoekt in 2 weken 23 Harderwijkse scholen. Liefst 2800 fietsen van de leerlingen ondergaan een controlecheck.

Afgelopen maandag trapte basisschool ‘Al islaah' af. Petra Lievense, nauw betrokken bij deze check, somt alle punten van de VVN-checklijst bij elke fiets op. "Werken jouw remmen, doet jouw bel het, laat eens zien of de voor,- en achterlichten werken? Ben je goed zichtbaar in het donker, val je op? Heeft jouw fiets reflectoren in de wielen, zitten alle onderdelen goed vast?” Pas als alles goed is ontvangt de leerling de felbegeerde OK-sticker.

In vorige jaren werd 70 procent goedgekeurd. Grootste tegenvaller was vaak een niet-werkende voor-, of achterlamp. "Tja, mijn moeder zou de batterij vervangen maar had geen tijd" is de dan veelgehoorde opmerking. Leerlingen én hun ouders zijn verantwoordelijk voor een veilige fiets.

Fietsers, jongeren, ouderen en nieuwe Nederlanders zijn erg kwetsbaar in het verkeer. Vooral in het donker en tijdens mist en neerslag vallen slecht verlichte fietsen nauwelijks op. Helaas is een fietsenkeuring noodzakelijk om de ouders en leerlingen hierop attent te maken.

Daarom organiseert de afdeling VVN deze fietsenkeuring. Op woensdag 16 oktober overhandigt de wethouder een beker aan de school die de meeste progressie heeft gemaakt.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) bevordert een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen. Enerzijds via bewustwording en gedragsverandering van verkeersdeelnemers. Anderzijds via beïnvloeding van de verkeersinfrastructuur en regelgeving. Het motto is: iedereen veilig over straat!

Meer berichten