Het Oude Stadhuis aan de Markt voor de renovatie.
Het Oude Stadhuis aan de Markt voor de renovatie. (Foto: Archief Herderewich)

Lezing Liek Mulder over het Oude Stadhuis

Harderwijk - Na een zeer grondige renovatie is het Oude Stadhuis van Harderwijk klaar voor de toekomst. Binnenkort kunnen inwoners van de stad vrijelijk binnenlopen en het resultaat bewonderen. Wat ze ook kunnen doen is de lezing bezoeken die historicus Liek Mulder woensdag 18 september houdt. Mulder vertelt over de lange en veelbewogen geschiedenis van het pand én hij gaat uitgebreid in op de renovatie. Hij doet dat vanaf 20.00 uur in de prachtig gerestaureerde raadzaal. De lezing is georganiseerd door historische vereniging Herderewich.

Het Oude Stadhuis staat in een van de oudste delen van Harderwijk. Zeker is dat het stadsbestuur hier al in de vijftiende eeuw vergaderde. Bij de grote stadsbrand van 1503 brandde het stadhuis grotendeels af, enkel de voorgevels bleven overeind. Gebruikmakend van het bestaande grondplan – het stadhuis bestaat eigenlijk uit drie middeleeuwse panden – werd een nieuw bestuurlijk centrum gebouwd. In de eeuwen daarna is er veel gesleuteld aan het gebouw. Maar de rijk versierde raadzaal uit 1727 is tot op de dag van vandaag praktisch onveranderd gebleven. Het goudleerbehang in die raadszaal is zowel kostbaar als bijzonder. De markante voorgevel met bordes is het visitekaartje van het gebouw en dateert uit 1837.

In 1982 verhuisde het stadsbestuur naar de Havendam, naar wat nu het Huis van de Stad heet. Het Oude Stadhuis leed daarna een wat zieltogend bestaan. Zeker, de muziekschool maakte er gebruik van en de raadszaal bleef beschikbaar voor trouwerijen. Maar verder gebeurde er weinig. Bovendien gingen de gebruikers via de achterzijde het pand binnen; de voorzijde bood een doods aanzien. In 2013 beëindigde de muziekschool haar activiteiten. Het stadhuis stond leeg.

Vier jaar geleden besloten burgemeester en wethouders tot renovatie van het stadhuis. Het krijgt een nieuwe, culturele bestemming. De Popschool Harderwijk en Cultuurkust zijn nu de nieuwe gebruikers. Daarnaast huisvest het gebouw het nieuwe VVV-kantoor, het zogeheten Tourist Information Point. Gaandeweg transformeerde een renovatie in een zeer grondige restauratie van het hele pand, een miljoenen kostende operatie. Met als doel om het pand in oude luister te herstellen én toegankelijk te maken voor alle Harderwijkers. Deze klus is bijna geklaard. De officiële opening is onlangs uitgesteld, maar gaat nog dit jaar plaatsvinden.

Nog vóór die officiële opening kunnen geïnteresseerden aanschuiven voor de lezing van Liek Mulder. Hij weet veel van de geschiedenis, onder meer omdat hij de eindredactie deed van ‘Het gouden hart van de stad. Het Oude Stadhuis van Harderwijk’, een prachtig uitgegeven boek dat deze zomer is verschenen.

De lezing is georganiseerd door historische vereniging Herderewich en is voor haar leden gratis. Niet-leden betalen 2,50 euro. Aanmelden is noodzakelijk vanwege de beperkte capaciteit (circa 60 zitplaatsen): stuur een mail naar: secretaris@herderewich.nl. De lezing start om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden