!
De conservator en de archeoloog bereiden zich voor op je komst!
De conservator en de archeoloog bereiden zich voor op je komst! Museum Het Pakhuis

Open je wereld en ontdek de Ermelose bodemschatten

26 maart 2022 om 15:03 Sport Deel je nieuws

De grond onder onze voeten is een schatkamer voor de kennis van onze lokale geschiedenis. Wat heeft zich bijvoorbeeld afgespeeld voor de deur van de supermarkt? Of in de Cronjéstraat? Wat betekent die wal middenin het bos? En wat werd er eigenlijk opgegraven tijdens de bouw van De Verbinding? Elke vondst is een puzzelstukje van het verleden. Verschillende puzzelstukjes bij elkaar vertellen een verhaal.

Op woensdag 6 en zaterdag 9 april zijn de Ermelose bodemschatten te bewonderen tussen 13:00 en 16:00. De conservator van het museum en een tweetal archeologen zijn aanwezig om verhalen te delen. 

Tijdens graafwerkzaamheden aan de Branderskamp werden in 2010 verschillende Middeleeuwse pottenbakkersovens blootgelegd. Deze unieke vondst, bestaande uit ovens en afvalkuilen, leverde duizenden scherven op. ,,Die scherven, gedateerd rond 1300 na Chr., waren misbaksels,” vertelt regiearcheoloog Maarten Wispelwey. Deze vondst wijst erop dat het gebied rond Ermelo in de Middeleeuwen een belangrijk centrum voor de productie van aardewerk was. ,,Of die Ermelose pottenbakker bakte er echt helemaal niks van,” vult Wispelwey lachend aan. ,,Nee, het Ermelose aardewerk komen we overal in de regio tegen bij archeologisch onderzoek. Die pottenbakker wist wat hij deed.” 

Overigens zijn er ook enkele hele potten. Die komen speciaal vanuit het Provinciaal Depot naar Ermelo waar ze een maand te bewonderen zullen zijn. Dat is ook voor de laatste keer want daarna gaan ze naar Nijmegen waar ze in het vernieuwde museum KAM een permanente plek zullen krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie