!
Joep Pelt
Joep Pelt eigen foto

Folk en blues revival met Joep Pelt in De Zin

25 maart 2022 om 09:36 Lokaal Deel je nieuws

HARDERWIJK - Muddy Waters, Leadbelly, Woody Guthrie. Deze en meer grootheden uit de folk en blues uit de jaren zestig beleven vrijdagavond 8 april in het Harderwijkse Centrum de Zin een revival.

Dat hebben we te danken aan de Nederlandse ‘gitaar globetrotter’ Joep Pelt. Op jonge leeftijd reisde hij naar Mississippi en Mali om daar muziek te leren van artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré. Pelts gitaarspel is door zijn vele muzikale ontdekkingsreizen en samenwerkingen steeds eclectischer geworden.

Pelt speelde onder meer vijf maal op North Sea Jazz, drie keer op Festival Mundial, stond meermaals op podia als het Bimhuis, Paradiso en Vredenburg en speelde op internationale festivals als ‘Festival sur le Niger’ (Mali), HIFA Festival (Zimbabwe) en tweemaal SXSW (VS).

In Bamako maakte Pelt het album ‘I Yougoba!’ (Excelsior, 2008), met ‘Bambara Blues’ gitarist Lobi Traoré, waarmee intensief werd getourd door Nederland en de VS. Tussen 2015 en 2017 produceerde Pelt samen met de Limburgse dialectgroep Carboon, elf uitverkochte schouwburgconcerten en een luxe CD/DVD/boek-uitgave (inmiddels in de 5e druk). Sinds 2016 tour Pelt jaarlijks met het Zuid-Afrikaanse muziekprogramma ‘Soweto Soul’ door Europa, waarvan in 2020 het tweede album verscheen. Het debuutalbum van Soweto Soul werd in 2017 gepresenteerd in een uitverkocht Bimhuis te Amsterdam.

In Centrum de Zin neemt Joep Pelt met persoonlijke verhalen en akoestische liedjes in zijn muzikale onemanshow het publiek mee naar het land waar de folk revolutie begon. Hij maakt daarbij dankbaar gebruik van zijn held, de ultieme muzikale ontdekkingsreiziger Alan Lomax (1915-2002). Lomax maakte duyizenden veldopnames van onbekende folk- en bluesartiesten en mag zich ontdekker noemen van grootheden als Muddy Waters, Leadbelly en Woody Guthrie. Muzikale genieën van de jaren zestig als Bob Dylan, The Rolling Stones en Brian Wilson brachten de obscure veldopnames van Lomax naar het grote publiek en zorgden hiermee voor een blijvende invloed op de ontwikkeling van de popmuziek.

Tickets: € 10,00 aan de deur en € 9,00 in de voorverkoop (inclusief reserveringskosten) via www.centrumdezin.nl. Aanvang 20.15 uur. Zaal open: 19.45 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie