!
Reeen-verkeer
Reeen-verkeer Mark Zekhuis

Samen in actie voor nieuwe natuur

21 maart 2022 om 12:11 Lokaal Deel je nieuws

Binnen één jaar wil Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) minstens 25.000 m2 grond aankopen. Op plekken die geschikt zijn voor nieuwe natuur willen we elke kans benutten om deze te gaan ontwikkelen tot natuurgebied.  GLK vraagt haar bijna 49.000 donateurs daarom om financiële steun voor het Gelders Natuurfonds om snel te kunnen handelen als er strategisch gelegen grondkavels te koop zijn.

Noodzaak
De recente droge zomers maakten zichtbaar wat al langer gaande was: de omvang en kwaliteit van de natuur gaat achteruit. Verantwoordelijk daarvoor zijn klimaatverandering, intensief landgebruik, verdroging, verzuring, stikstof, versnippering en krimp van natuurlijk leefgebied van wilde planten en dieren. Op veel plekken worden kwetsbare planten- en dierensoorten met uitsterven bedreigd.

Soorten verdwijnen
De achteruitgang gaat geleidelijk maar voor kenners die regelmatig in het veld te vinden zijn, staat het verlies van biodiversiteit buiten kijf. Onlangs bezocht GLK-ecoloog André de Bonte nog een aantal terreinen in de oostelijke Achterhoek. In de bloemrijke graslanden en heiden zijn daar veel soorten verloren gegaan. De Bonte: “Ik schrok er van. Planten zoals blauwe knoop, klokjesgentiaan en orchideeën waren er niet meer en de grond was veel te droog. Ongetwijfeld een effect van de drie droge jaren op een rij.” De waterhuishouding in dit soort natuurgebieden van ‘postzegelformaat’ in een landbouwomgeving blijkt erg kwetsbaar. De ecoloog ziet elders ook wel terreinen waar het goed gaat, maar het is duidelijk dat er snel iets moet gebeuren.

Snel handelen met het Gelders Natuurfonds
Om de negatieve trend te keren, komt GLK nu in actie. Met het Gelders Natuurfonds wordt er de komende jaren grond aangekocht en vervolgens ingericht en beheerd als nieuwe natuur. Dit moet leiden tot behoud en liefst uitbreiding van de biodiversiteit. “Het gaat niet per se om heel grote uitbreidingen maar meer om strategische aankopen”, zegt De Bonte. ”Denk bijvoorbeeld aan landbouwgronden die pal naast onze natuurgebieden liggen en daarop een negatieve invloed hebben. Of aan akkerlanden waar al veel ecologische potentie aanwezig is, waardoor je daar vrij eenvoudig nieuwe natuur kunt ontwikkelen. Zodra we het met de eigenaar van een kansrijk gebied eens worden, willen we snel kunnen handelen.”

Meer informatie over de giftenactie: www.glk.nl/natuurgelderland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie