!
Afbeelding
pixabay

Ruim driehonderd bezwaren tegen hotel arbeidsmigranten

21 januari 2022 om 16:21 Politiek

HARDERWIJK Tegen de bouw van het hotel voor arbeidsmigranten aan de Goede Reede in Harderwijk zijn ruim driehonderd zienswijzen (bezwaren) ingediend. Een groot deel daarvan is identiek. De overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Harderwijk ziet hierin echter geen reden de benodigde verklaring van geen bedenkingen niet af te geven.

Dat werd duidelijk tijdens de commissievergadering. De VVD wil het onderwerp eerst nog bespreken binnen de eigen fractie maar de overige partijen willen hier al komende donderdag een definitief besluit nemen. Bekend is dat Bert Holleman (Gemeentebelang) tegen is maar die was niet aanwezig tijdens de commissievergadering.

Namens zichzelf maar ook als vertegenwoordiger van het de groep ‘geen goed idee’ gaf Johan Knopper de bezwaren aan tegen de komst van het migrantenhotel. Hoewel niet tegen een goede huisvesting voor arbeidsmigranten is de gekozen plek volgens hem niet de goede en een onverstandige keuze. Binnen de omgeving is een gevoel van onveiligheid, soms ook gebaseerd op eigen ervaringen. De aanstelling van een beheerder doe je, zo vindt hij, alleen als je problemen verwacht. Ook vindt men de ontsluiting onveilig.

Knopper geeft aan soms honden uit te laten aan de overkant van de weg waar ook veel arbeidsmigranten in recreatiewoningen zijn gehuisvest. Hoewel hij op de plek waar hij woont geen overlast ondervindt van die bewoners voelt hij zich altijd wel onprettig wanneer hij de huisjes van de arbeidsmigranten passeert en daar veel geschreeuw hoort.

CAMERA’S De stichting DOEH heeft binnen enkele uren driehonderd zienswijzen opgehaald. Onder meer wordt gewezen op de inzet van camera’s waarbij men aangeeft niet te verwachten dat delicten zich voor de ogen van de camera gaan afspelen. Daarnaast wordt er op gewezen dat de politie niet vast legt of betrokkenen bij delicten arbeidsmigranten zijn terwijl informatie bij bijvoorbeeld de huisvesting van arbeidsmigranten in Zeewolde leert dat zich hier de nodige incidenten voordoen. Men vindt dat naar een passende locatie moet worden gezocht.

Wethouder Jeroen de Jong geeft aan dat de gemeente het plan op een enkel punt heeft aangepast, mede na overleg met de gemeente Ermelo. Zo wordt gekozen voor eenrichtingsverkeer en een ontsluiting op de Groene Zoomweg. Daarmee wil men een goede afwikkeling van het verkeer bewerkstelligen.

Ook wordt verwacht dat er veel gebruik van de fiets gemaakt gaat worden. Bij het hotel komt voldoende stalling voor fietsen, zo wordt desgevraagd aangegeven. De gemeente wil in het begin daadwerkelijk betrokken zijn bij de start van de huisvesting van arbeidsmigranten. Onder meer om het verloop te zien van de verplichte inschrijving van arbeidsmigranten die in het hotel worden gehuisvest. Het gaat om maximaal 150 personen.

De wethouder geeft wel aan dat vooraf geen eisen worden gesteld aan het type arbeidsmigranten dat in het hotel mag worden gehuisvest. ,,Indien je een sociale huurwoning gaat bouwen vraag je je ook vooraf niet af wie er in gaat wonen.” Er komt verder een klankbordgroep waar alle problemen en incidenten in kunnen worden besproken.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie