!
Plaatsing eerste zonnepanelen Zonnepark Harderwijk, door Wethouder Bert van Bijsteren en Ruud Mantingh (voorzitter Energiecoöperatie Endura) © Ruben Schipper Fotografie
Plaatsing eerste zonnepanelen Zonnepark Harderwijk, door Wethouder Bert van Bijsteren en Ruud Mantingh (voorzitter Energiecoöperatie Endura) © Ruben Schipper Fotografie Ruben Schipper

Eerste panelen Zonnepark Harderwijk

17 januari 2022 om 22:25 Overig

HARDERWIJK Wethouder Bert van Bijsteren heeft samen met voorzitter Ruud Mantingh van energiecoöperatie Endura de eerste zonnepanelen gelegd op de carport van het overloopterrein P8 aan de Vuurtorenweg. Het Zonnepark, ontwikkelt in samenwerking tussen de gemeente en Endura, begint daarmee concreet te worden.

De enorme carport op P8 is voor 75 procent gereed en het bedrijf Cobalt gaat nu aan de slag met het plaatsen van de zonnepanelen op de carport. Het streven is om in maart de eerste stroom op te wekken en te leveren aan Harderwijk. Bijzonder aan dit Zonnepark is dat er geen natuur- of landbouwgrond is opgeofferd voor duurzame energieopwekking. In totaal worden er 5.854 grotere zonnepanelen gelegd met een verwachte jaarlijkse opbrengst die voldoende is om ongeveer 670 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Om het plan financieel mogelijk te maken zijn de inwoners van Harderwijk en Hierden in de gelegenheid gesteld om dit zonnepark mee te financieren. Daarvoor was grote belangstelling. Voor de inwoners was er ruimte om voor een bedrag van in totaal 350.000 euro te participeren, naast subsidie van de provincie en een lening van de Nederlandse Waterschapsbank.

Alle inwoners van Harderwijk en Hierden, die aangaven mee te willen doen, hebben participatiebewijzen toegewezen gekregen. De toewijzingen variëren tussen de honderd en vijfduizend euro en zijn verdeeld over 97 deelnemers. Ook de kleinere spaarder kan hiermee meeprofiteren van dit zonnepark. Omdat er uit de eigen gemeente voldoende belangstelling bleek te zijn moesten inschrijvers van buiten de gemeente teleurgesteld worden.

In het komende jaar worden er door Energiecoöperatie Endura meer projecten gestart met mogelijkheden om financieel te participeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie