!
Estrado.
Estrado. Wijnand Kooijmans

Nieuwe cultuur ontwikkelen waar nodig en wenselijk is

17 januari 2022 om 13:46 Politiek

HARDERWIJK Het cultuurbeleid in Harderwijk gaat tot en met 2025 uit van twee belangrijke sporen. Het gaat om de zorg voor voldoende continuïteit van dat wat in de afgelopen jaren zorgvuldig is opgebouwd en het ontwikkelen waar nodig en/of wenselijk is.

Dat staat in de nieuwe cultuurnota zoals deze is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders en aan de raad is aangeboden. Cultuur moet, zo zegt wethouder Gert Jan van Noort een vanzelfsprekend en verrijkend onderdeel van het dagelijks leven worden en van het meedoen aan de samenleving. Maar moet mensen ook inspireren mee te doen aan het rijke culturele leven van Harderwijk en Hierden.

Er moet, zo wordt aangevoerd, een goede balans zijn tussen ambitie en draagkracht. Veel wordt mogelijk geacht, maar zeker niet alles tegelijkertijd. Aangegeven wordt dat een zorgvuldige fasering nodig is binnen de beschikbare capaciteit en middelen. Gewerkt wordt aan een meerjarig subsidiestelsel voor de structureel gesubsidieerde professionele instellingen.

THEATER Doelstelling is de discussie te beslechten over de komst van een vernieuwde of nieuwe theatervoorziening in Harderwijk. Aangestuurd wordt om nog dit jaar te komen besluitvorming over een nieuw te ontwikkelen podiumvoorziening op basis van de eerder uitgevoerde variantenstudie in 2020 en het nu lopende onderzoek naar de brede herontwikkeling van het Dolfinariumeiland.

Extra aandacht gaat besteden worden aan ‘popcultuur.’ De stichting Stad als Podium is opdracht gegeven om, samen met de partners, een inhoudelijk plan op te stellen voor een samenhangend aanbod van pop-culturele activiteiten in Harderwijk en Hierden, inclusief de herontwikkeling van podium Estrado als uitvoeringslocatie. Er wordt gewerkt aan een voorstel als gemeente het vastgoed van Estrado aan te kopen. 

POPSCHOOL De Popschool werkt aan een aanvraag voor structurele subsidie om hun snelgroeiende organisatie voldoende toekomstbestendig te maken. De financiële consequenties die dat heeft voor 2023 en de daarop volgende jaren worden betrokken bij de eerstvolgende kadernota. Kennis en faciliteiten worden in de komende beleidsperiode ook nadrukkelijker beschikbaar gesteld in samenwerking met de collega-gemeenten in de regio.

De mogelijkheden voor het inzetten van subsidies voor nieuwe, kansrijke initiatieven worden verruimd. De ontwikkeling van broedplaatsen wordt ondersteund. Vanuit de gedachte van ‘een heel leven lang leren’ wordt met het culturele veld in gesprek gegaan over een betere afstemming tussen cultuur educatieve activiteiten binnen het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en in de vrije tijd.

Het digitale aanbod aan cultuur is als gevolg van corona toegenomen. In de cultuurnota wordt er van uitgegaan dat een groot deel van het publiek na corona voorkeur blijft geven aan een live-ervaring.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie