!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Extra geld kruispunten

17 januari 2022 om 12:56 Politiek

HARDERWIJK Om de verkeersafwikkeling op de drie kruispunten aan de Oranjelaan nog beter te laten verlopen is een extra bedrag benodigd van 349.000 euro. De raad kan over het al dan niet beschikbaar stellen van dit bedrag een besluit nemen bij de vaststelling van de kadernota.

De verkeerslichten die geplaatst worden zijn voorbereid op het functioneren als intelligente verkeersregelinstallaties. Aan de ontwikkeling daarvan wordt op dit moment nog gewerkt omdat bij al geplaatste installaties is gebleken dat deze wat betreft verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid van minder niveau zijn dan de conventionele installaties. De nieuwe installaties in de Oranjelaan worden helemaal opnieuw opgebouwd. Hierdoor moet er een betere afwikkeling komen van voetgangers, fietsverkeer en gemotoriseerd verkeer. Het Harderwijker college van burgemeester en wethouders verwacht dat de aangepaste intelligente installaties wel een positieve bijdrage kunnen leveren aan onder meer de verkeersafwikkeling. Voor de gemeente brengen deze installaties geen extra kosten mee. De kosten komen geheel voor rekening van de provincie Gelderland als beheerder van de N303.

Wel is onderzocht of de verkeersafwikkeling op de kruispunten verder kan worden verbeterd. Dit kan door het linksaf-vak op het Engelserf nog verder te verlengen dan reeds gepland. Hiervoor moet extra grond worden aangekocht en het wegprofiel van het Engelserf worden verbreed. Tegelijk wordt het dan mogelijk om aparte fietsvoorzieningen te maken op het wegvak Oranjelaan-Randweg. Fietsers hoeven dan niet meer op de rijbaan te fietsen. Maar dat brengt het genoemde bedrag aan extra kosten mee.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie