!
Afbeelding
pixabay

Zomerveer uit de vaart

17 januari 2022 om 11:07 Politiek

HARDERWIJK De pilot een zomerveer te laten varen tussen Zeewolde en Harderwijk krijgt dit jaar geen vervolg. Naar aanleiding van het eerste jaar is de conclusie getrokken dat er binnen afzienbare tijd geen sluitende exploitatie is op te zetten.

Doel van de pilot was om na te gaan of een recreatieve vaarverbinding over het Wolderwijd tussen Harderwijk en Zeewolde tot de mogelijkheden behoorde. Binnen afzienbare tijd zou dit dan wel moeten zonder een bijdrage van overheden.

In de periode juli en augustus hebben ruim negenduizend passanten gebruik gemaakt van het veer. Die waren ook erg positief over de verbinding en leidde tot leuke en enthousiaste berichten op social-media. Onder meer door de korte voorbereidingstijd voor marketing en promotie, het slechte zomerweer en de gevolgen van corona werden niet de bezoekersaantallen gehaald die van te voren als gewenst waren aangegeven.

In gesprekken tussen alle betrokkenen is geconcludeerd dat er geen ruimte is de pilot te verlengen. Partijen blijven wel met elkaar in contact om te zien waar toekomstige recreatieve kansen liggen. Het randmerengebied wordt gezien van zeer grote recreatieve meerwaarde als overloopgebied van de Veluwe als ook een verbinding tussen het oude en nieuwe land.

Door de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren wordt 2022 benut om na te gaan of het mogelijk is een ‘hop on hop off-concept’ over de Randmeren te laten varen. Bij meerdere gemeenten in het randmerengebied van Putten tot Nunspeet is belangstelling dit concept nader te onderzoeken. Voor de toekomst wordt het niet uitgesloten dat voortgeborduurd kan worden op de nu mislukte pilot rond het zomerveer en blijven de gesprekken gaande over de recreatieve waarden van de randmeren.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie