!
Afbeelding
LocalFocus

Bijzonder weinig bedrijven failliet

12 januari 2022 om 15:22 Overig

HARDERWIJK Vorig jaar gingen er bijzonder weinig bedrijven op de fles. In totaal werden iets meer dan 1,5 duizend bedrijven en instellingen failliet verklaard, een jaar eerder waren dat bijna 2,7 duizend. Dat komt neer op een daling van ruim veertig procent, blijkt uit gepubliceerde cijfers van het CBS.

In Gelderland gingen vorig jaar 184 bedrijven failliet. In 2020 lag het aantal faillissementen beduidend hoger, in totaal gingen toen 304 bedrijven op de fles. 

In alle provincies zijn in 2021 minder bedrijven failliet verklaard dan in 2020. Het grootst was de daling in Noord-Holland met 254 bedrijven. Relatief gezien was de grootste daling in Zeeland met 60 procent. De provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant telden de meeste faillissementen, maar ook de meeste bedrijven. 

Het statistiekbureau spreek zelfs van een ‘historisch laag’ aantal faillissementen. Alleen in 1990 gingen net minder bedrijven failliet dan vorig jaar.

Dat vorig jaar minder bedrijven failliet gingen kan volgens het statistiekbureau ‘niet los gezien worden van de coronasteunmaatregelen van de overheid’. Ook de Raad van de Rechtspraak wijst naar deze regelingen, waardoor sommige bedrijven die anders kopje onder zouden gaan toch overeind blijven, als mogelijke oorzaak. Daarnaast zijn rechters in hun oordeel over een faillissement volgens de Raad van de Rechtspraak ertoe geneigd om ook de economische gevolgen van corona mee te wegen. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.

In vrijwel alle bedrijfstakken daalde het aantal faillissementen. Absoluut gezien was de daling van het aantal faillissementen in de handel het sterkst. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie