!
Harry Verbeek geeft les aan zowel Mijn School in Harderwijk als Accent in Nijkerk.
Harry Verbeek geeft les aan zowel Mijn School in Harderwijk als Accent in Nijkerk. Wijnand Kooijmans

Groendocent Harry van der Beek over zijn roeping

31 december 2021 om 09:00 Onderwijs

HARDERWIJK Een groendocent in hart en nieren. Zo mag Harry van der Beek zeker worden genoemd. Hij geeft les aan zowel Mijn School in Harderwijk als Accent in Nijkerk. Jongeren voor te bereiden op een baan in de maatschappij ziet hij als een roeping.

Werken in het groen is Van der Beek bijna met de paplepel ingegoten. Al op 11-jarige leeftijd ging hij met zijn vader aan de slag in zijn eerste tuin. Dat hij zijn loopbaan begon als hovenier mag dan ook niet verwonderlijk worden genoemd. Tot hij twintig jaar geleden overstapte naar het onderwijs. ,,Inmiddels ben ik langer in het onderwijs werkzaam dan dat ik hovenier ben geweest.”

Bij Mijn School is hij per 1 september van dit jaar aan de slag gegaan en is hij al druk bezig zijn plannen met de leerlingen uit te voeren. Onder meer wil hij de schooltuin veranderen. ,,Wat dat betreft is het ook fijn met leerlingen te werken, zij hebben steeds nieuwe ideeën.’’  Als groot voordeel ziet hij dat het werken in de tuin niet afhankelijk is van het weer. ,,Leerlingen vinden het heerlijk om buiten te zijn.”

Slecht weer bestaat voor Harry van der Beek dan ook niet. ,,Alleen slechte werkkleding. Als je goede kleding hebt maakt het niet uit of het warm of koud is of regenachtig.” 

Mijn School heeft al langere tijd groendocenten maar de laatste vier jaar steeds wisselend. ,,Dat is niet goed voor de continuïteit, ik hoop dit werk nog lang te mogen doen.” De opleiding voor mensen in het groen is op dit moment belangrijk’’, zo zegt Van der Beek . ,,Het bedrijfsleven staat te springen om mensen die in het groen willen werken. En niet badinerend bedoelt, het gaat dan niet alleen om loopjongens maar ook om mensen die een ontwerp voor een tuin kunnen maken.”

CORONA Voordeel vindt Van der Beek ook dat het werken in het groen niet corona gevoelig is. ,,Iedereen kan gewoon aan het werk blijven, het is in corona tijd zelfs drukker geworden.” De huidige tuin van Mijn Domein gebruikt Harry om hier thematuinen van te maken. Bij iedere tuin komt een bordje te hangen om welk type tuin het gaat, zodat de leerling ook weet waar hij naar toe moet.

Waar de vijver is komt een vijvertuin, waar het wat bosachtig is een bostuin. Met daarnaast een kruidentuin en een moestuin. Bijzonder trots is Harry van der Beek  op de geveltuin die hij heeft aangelegd. ,,De school kende aan de zuidkant alleen een strook met bestrating. Dat maakte dat het er vaak bloedheet was door de brandende zon. In het kader van het Nederlands kampioenschap tegelwippen heb ik de bestrating er uit gehaald en bandjes geplaatst waar groen is gekomen. Onder meer heb ik twee blauwe regens aangeplant. Met aan de zijkant van de school een rek waar deze plant tegen op kan groeien. Binnen drie jaar is de hele gevel bedekt. Het is ook nog eens een mooie bloeier. Dat maakt dat de gevel een stuk koeler is en straks als het rek is vol gegroeid nog koeler wordt. In het kader van het thema ‘koel de aarde’ een goede actie.”

SECTOR Het zijn vooral jongens die de opleiding in het groen volgen. ,,De sector kan echter prima meisjes gebruiken. Die vinden andere sectoren echter vaak aantrekkelijker, vooral de winkel is heel populair naast zorg en welzijn.” Bloemen houden van mensen, zo is het devies van Harry. Hij vindt het jammer dat mensen vaak denken dat het leggen van bestrating veel minder onderhoud vraagt. ,,Dat is eigenlijk niet waar. Ook met bestrating heb je veel te doen. Ook tussen de voegen groeit groen en daarnaast heb je kans op aanslag van algen. Dat maakt de bestrating spekglad.”

Leerlingen moeten het benodigde gereedschap goed leren kennen. Dat is de reden dat Harry ook daar bordjes bij heeft gehangen. ,,Dan weten ze welk gereedschap ze mee moeten nemen.” Hij brengt de leerlingen ook het kweken van planten bij. We doen de oude planten weg en leren leerlingen één plantje te splitsen in twee of zelfs meer plantjes. Op dit moment denken we aan het houden van een plantjesmarkt naast andere activiteiten van de school. Wat is er leuker dan je eigen gekweekte plantje te verkopen.”

EERBIED Eerbied voor de natuur vindt Harry van der Beek belangrijk. ,,Natuur laat ons nooit in de steek. Waarbij het onze opdracht is goed voor de natuur te zorgen. Dat betekent dat we ook vaak een rondje maken rond de school om zwerfvuil te verwijderen. Je eigen leefomgeving moet netjes zijn.”

Van belang vindt Van der Beek dat jongeren enthousiast zijn. ,,Voor mij hoeven ze uiteindelijk niet allemaal hovenier te worden. Je hoeft ook geen hovenier te willen worden om hier op school te komen. Ik probeer  ze de basis van het tuinieren bij te brengen. Jongeren moeten doen wat ze leuk vinden. Zorgen dat de gezond blijven waarbij veiligheid op de werkvloer belangrijk is.”

In Nijkerk start men samen met de leerlingen aan het onderhouden van tuinen bij mensen die dit zelf niet kunnen. Door bijvoorbeeld het ontbreken van een sociaal netwerk. “Dat wil ik ook in Harderwijk opstarten. Leerlingen leren dan ook hoe belangrijk het is om anderen te helpen die hulp nodig hebben.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie