Taalcafé 26-07-2019
Taalcafé 26-07-2019 (Foto: S.van Kommer)

Goed toeven tijdens het Zomer Taalcafé in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde

Zeewolde - Ondanks de hitte was er een goede opkomst bij het Zomer Taalcafé op 26 juli jl. in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde

Met de airco aan, gekoeld water, koffie en thee bij de hand was het goed toeven in de activiteitenruimte van de bibliotheek.

Gezondheid                                                                                                                                        
Tijdens deze ochtend vertelde Conny van Straaten, student Voeding en Diëtetiek en mede-eigenaresse van Surfschool Zeewolde, over voeding en gezondheid en gaf zij leuke opdrachten o.a. voor het maken van een voedselpiramide vanuit de eigen eetcultuur. Bij de quiz over suiker was de ‘hamvraag’; “Hoeveel suikerklontjes zitten er in verschillende voedingsproducten?”

Daarnaast kwamen de bezoekers te weten dat het eten van gezonde en onbewerkte voedingsproducten niet voldoende is maar ook een goede nachtrust, extra beweging en voldoende ontspanning invloed hebben op je gezondheid.

Vitamines zijn in het kort voorbij gekomen met extra aandacht voor vitamine D omdat deze onder invloed van (zon)licht wordt aangemaakt en er daarbij een verschil is tussen de aanmaak bij een lichte of donkere huidskleur.

Land van herkomst, voedingsgewoonten en eetcultuur                                                                                                                         
Er waren bezoekers met diverse achtergronden en culturen zoals een gezin uit Afghanistan, een bezoeker geboren in Schotland maar ook bezoekers geboren en getogen in Nederland.

Tijdens de uitwisseling van de eigen ervaringen met voedinggewoontes en cultuur vertelde een Pools gezin dat aanwezig was, dat het voor hen een bijzondere ontdekking was dat in Nederlandse gezinnen men elke avond om zes uur gezamenlijk aan tafel de avondmaaltijd eet.

Een deelneemster geboren in Roemenie vertelde dat het lastig is om in Nederland ingrediënten te vinden om bijvoorbeeld typisch Roemeense gerechten te maken.

De ochtend werd afgesloten met de uitreiking van een leuke prijs voor het Poolse gezin. Zij hadden het meeste aantal suikerklontjes goed geraden tijdens de suikerklontjesquiz en wonnen een Stand Up Peddel les bij Conny’s surfschool.

Kom ook naar het volgend Zomer Taalcafé op vrijdag 30 augustus tussen 10.00 en 11.30 uur in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde, Kerkstraat 2.

Meer berichten