!
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog. Eigen foto
Column

Sterrenhemel

15 december 2021 om 09:00 Column

Op het kleinste kamertje in mijn studentenhuis hangt een filmposter met de quote: ,,Life is what happens when you are busy making other plans.” Ik vind de uitspraak leuk en best herkenbaar. Soms ben ik zo druk bezig met plannetjes maken, met mijn toekomst en de dingen die nog gaan komen dat ik wel eens vergeet in het nu te leven. In de drukte vergeet ik wel eens om mij heen te kijken en te genieten van al het moois wat ik zie. 

Door een verhaal van mijn zus moest ik aan die poster denken. Tijdens het uitlaten van haar hond Tobi is ze druk aan het appen. Als ze even omhoog kijkt, beseft ze dat ze onder een prachtige sterrenhemel loopt. Ze stopt even, kijkt, geniet, en dan gebeurt het: opeens ziet ze een vallende ster. Midden in de drukte van Tobi en de appjes gebeurt er iets bijzonders. Een simpel stukje afval in de ruimte geeft het prachtige beeld van een vallende ster. Als je het mooie wilt zien is het handig als je je ogen open houdt. 

Toch is dat nog best wel lastig. De volgende keer dat mijn zus weer onder een mooie sterrenhemel liep, heeft ze pijn aan haar nek gekregen. Ze bleef kijken en kijken naar de lucht, maar er kwam geen ster naar beneden. Dat soort mooie momenten kun kennelijk je niet afdwingen. 

Als ik zelf probeer te leven met mijn ogen open, dan probeer ik in het hier en nu te zijn. Mindful te leven. Niet bezig zijn met morgen, volgend jaar of die opdracht voor school, maar actief om mij heen kijken. Echt mijn boek lezen en opgaan in het verhaal. Echt college volgen en niet ondertussen mijn mail bijwerken. Als ik dat doe, maak ik op de één of andere manier meer mooiere momenten mee. Ik geniet niet alleen meer, maar zie ook meer kansen en mogelijkheden. Ik kijk dan niet in mijn hoofd naar mijn gedachten, maar kijk juist om me heen. Daar zie ik prachtige mensen en soms een vallende ster.

Als je God zoekt, kom je ongeveer hetzelfde tegen. Soms blijf je staren naar de hemel net zo lang tot je nek pijn doet, maar zie je niks. Geloven is niet iets wat je af kunt dwingen. Als je vraagt om een teken of een wonder moet je vaak lang wachten voordat je het ziet. Toch geloof ik dat je God kunt vinden. Misschien wel onder die prachtige sterrenhemel. Of toch gewoon in het leven van alledag? 

Houd je ogen open en wellicht laat God zich zien! 

Sijmen Reehoorn, Missionair werker de Regenboog, sijmenreehoorn@hotmail.com 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie