!
Afbeelding
Eva Hoogland
Column

Met z’n vieren kerst: hoe ziet dat er uit?

13 december 2021 om 09:50 Column

Wel mondkapjes, geen mondkapjes, 1,5 meter afstand en dan toch weer niet: het is niet gek dat er nog maar zestien procent van de bevolking vertrouwen heeft in het huidige coronabeleid. Ook met de huidige avondlockdown: in plaats van te verspreiden, doen we alles nu in een paar uurtjes. Het resultaat daarvan is simpel: het is niet dat we stoppen met dineren, het is dat we het nu gewoon verplaatsen naar een uitgebreid broodje kaas met een espresso martini. Maar naar het restaurant gaan we nog steeds.

Nu komen de kerstdagen eraan en daar krijgt Den Haag het warm van. En ondanks dat het aantal gevallen afneemt, zitten we nog steeds in een piek. De enige piek die Mark en Hugo willen zien, zit bovenop de kerstboom. ,,Dan maar nieuwe maatregelen’’, spraken ze naar elkaar uit. En dus zitten we in een verlenging van de ‘goede’ regels. 

Als communicatiefanaat heb ik de vertaling van het coronabeleid naar de inwoners altijd al fascinerend gevonden. Het is altijd gefocust op moeten, dringende adviezen en ingewikkeld taalgebruik. We krijgen strenge regels en boetes als we er ons niet aan houden en de grens wordt elke maand weer verschoven. En dan vinden we het bijzonder dat er zo’n tweedeling is ontstaan. Aan kerst ontkom je niet. Dat gaat er sowieso zijn en het merendeel gaat dat ook vieren. Waarom zou je dan spreken over adviezen? Over maatregelen? 

Als je het mij zou vragen, dan zou de overheid het beter kunnen doen. Laat bijvoorbeeld je empathische kant zien en accepteer dat mensen elkaar gaan bezoeken tijdens de kerstdagen. Vertel wat wél mag en hoe mensen een kerst tijdens corona kunnen indelen, in plaats van gefixeerd te zijn en in te spelen op angsten. 

Ik onderschat de pandemie niet hoor. Als er iemand is die alles heeft ondervonden, dan ben ik het wel: studententijd ging niet meer door, gevaccineerd geweest maar toch corona gekregen. Dat is nu ruim een halfjaar geleden en ik loop nu bij de ergotherapeut om mijn vermoeidheidsklachten te nuanceren. Ik weet hoe het is om corona te hebben en daar langdurige gevolgen aan over te houden. Ik weet hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn. Maar ik weet ook dat de rek er uit is en dat de communicatie anders moet dan 2 jaar geleden. Dus laat ik het dan maar doen: vier alsjeblieft kerst en geniet er van. Eet lekker, drink veel en proost op het afgelopen jaar. Maar doe even een zelftestje van tevoren en als jij je niet lekker voelt; blijf thuis met een groot glas rode wijn. 

Eva Hoogland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie