Pinkendag begint met wassen en toilet maken. Foto: Max Wolters
Pinkendag begint met wassen en toilet maken. Foto: Max Wolters (Foto: Max Wolters)

Unieke veekeuring in centrum dorp

door Max Wolters

De eerste 'Zeewolde bij de Pinken' werd in september 1986 gehouden op het Flevoplein. Op zaterdag 7 september wordt de 31e editie gehouden.

ZEEWOLDE - De kern is een veekeuring in centrum, het enige wat wezenlijk veranderd is dat het Flevoplein te klein werd en Pinkendag, zoal deze dag in de volksmond genoemd wordt, al snel verhuisde naar het Horsterplein. Uniek is een veekeuring in een dorp niet, maar met publiek erbij wel.

Liefhebbers weten dat er vroeg bij zijn, rond 07.00 uur, het leukst is als het vee wordt ingebracht en gewassen. Het is dan een gemoedelijke bedrijvigheid. Koeien worden schoongespoten, hoeven worden gepoetst en de staarten gekamd terwijl kinderen uiterst zorgvuldig werken aan het toilet van hun kalfjes. Voor de kalveropfokwedstrijd geldt niet alleen dat het kalf goed moet worden voorgeleid aan de jury, maar er ook uit moet zien als om door een ringetje te halen. Dat geld voor al het vee. Voor de keuring maar ook voor het 'showmanship', het voorbrengen van pinken door jongeren. Om 11.00, als de publieksactiviteiten beginnen, opent burgemeester Gerrit Jan Gorter de dag. Gemiddeld trekt Zeewolde bij de Pinken tegen de duizend bezoekers. De man die er vanaf de opzet al bij was is voorzitter Gerrit Wolthuis van de Stichting Activiteiten Zeewolde. 'Zeewolde op de kaart zetten' was het idee van de eerste editie.

Door de verhuizing naar het Horsterplein ontstond meer ruimte voor publieksactiviteiten zoals een gezellig terras met muzikale optredens. Later werd de dag uitgebreid met een demonstratie/tentoonstelling van oude- en nieuwe landbouwmachines en het boerenburgerontbijt. Dit jaar op het terras: voor de kinderen koe melken en kalfje schilderen, schminken en in een treintje rijden. Volwassenen kunnen, als ze nog niet ontspannen genoeg zijn, verder relaxen bij muziek van de Nep Tunes en de shantykoren De Blauwbaarden en Trossen Los.

Meer berichten