!
Onderzoek invloed oefenen Defensie op Beekhuizerzand.
Onderzoek invloed oefenen Defensie op Beekhuizerzand. Wijnand Kooijmans

Raad wil meer duidelijkheid over open blijven van paden

6 december 2021 om 11:12 Natuur en milieu

HARDERWIJK Het moet duidelijker worden welke paden op het Beekhuizerzand en de daarom heen liggende bossen open blijven voor inwoners van Harderwijk en bezoekers om te recreëren. Zonder draagvlak van vertegenwoordigers van ruiters, wandelaars en fietsers uit het gebied, zoals sportverenigingen kan Harderwijk niet instemmen met het concept van het recreatiezoneringsplan van de provincie.

Wijnand Kooijmans

Een amendement van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie om die duidelijkheid te verkrijgen kreeg de steun van de grote meerderheid van de raad. Alleen Harderwijk Anders stemde tegen de motie die daarvoor was ontraden door wethouder Bert van Bijsteren. Die is van mening dat juist op dit punt alle betrokkenen gehoord zijn en akkoord zijn met de plannen. Volgens Wilco Mazier (CDA) hoort hij juist van onder meer sportverenigingen dat er veel onduidelijkheid is wat wordt afgesloten en open blijft en het daarom van belang is dit in te brengen als reactie van de gemeenteraad van Harderwijk.

Alle partijen onderschrijven wel de doelstelling van het zoneringsplan om de balans tussen natuur en recreatie te herstellen. Maar de meerderheid van de partijen vindt ook dat het inspraakproces geen goede start heeft gekend en daardoor het draagvlak voor de maatregelen in het gedrang is gekomen. Al is men blij met de inhaalslag die op dit punt is gemaakt.

De meerderheid van de partijen vinden ook dat om het zoneringsplan uit te kunnen werken en vorm te geven het van belang is te weten of en welke financiële middelen de provincie Gelderland bereid is te verstrekken. Dit draagt in hun ogen bij aan de kwalitatieve invulling en haalbaarheid van het plan. Op dit punt mag men zich wel gesteund voelen door het college van burgemeester en wethouders.

Dat geldt ook ten aanzien van de handhaving. De meerderheid van de partijen geeft aan op dit punt onvoldoende terug te vinden in het concept plan. Men wil weten hoe Gedeputeerde Staten van Gelderland hieraan invulling denken te geven. Voor nu worden deze mogelijkheden in Harderwijk niet gezien.

Ook wil men in de gemeentelijke reactie meer aandacht voor de verkeers- en bezoekersstromen. De kans wordt groot gevonden dat de parkeerdrukte op de Waltorenweg groter wordt en dit ook effect heeft op de N302. Dit levert, zo wordt aangegeven, nu al problemen op voor bijvoorbeeld mountainbikers, fietsers en hardloopgroepen die de N302 moeilijk kunnen oversteken. Volgens Van Bijsteren werkt de gemeente aan een centraal ontmoetingspunt en de provincie aan een plan de veiligheid op de N302 te vergroten.

Een amendement van GroenLinks en PvdA kreeg alleen steun van D66. Al werd de grootste angel: het met spoed in overleg treden met Defensie om het militair gebruik van het Beekhuizerzand om zo het militair gebruik zo spoedig mogelijk af te bouwen geschrapt uit het oorspronkelijke wijzigingsvoorstel. Met de motie willen de voorstander meer aandacht voor verdroging, verzuring en behoud van nestgelegenheid voor een aantal specifieke vogelsoort. De invloed van Defensie op de natuur wordt volgend jaar onderzocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie