!
Afbeelding
pixabay

Werk aan winkel voor college rond de bestaanszekerheid

6 december 2021 om 10:41 Politiek

HARDERWIJK Met de nota bestaanszekerheid wil de gemeente Harderwijk het voor iedereen mogelijk maken mee te blijven doen in de samenleving. De raad stemt daar ook unaniem mee in. Maar met de nodige moties wordt het college van burgemeester en wethouders wel de taak meegegeven hier en daar toch bij te sturen.

Wijnand Kooijmans

Door de raad werd op voorstel van Harderwijk Anders, D66 en PvdA nog wel een wijziging in het voorstel aangebracht. Het artikel waarin de schuldhulpverlening wordt stopgezet indien men zich misdraagt ten opzichte van  medewerkers die hierbij zijn betrokken wordt geschrapt. Onacceptabel gedrag mag wel rekenen op een sanctie van het college op grond van de regels rond het beleid agressie en geweld. Met de wijziging wil de raad unaniem voorkomen dat het stopzetten van de schuldhulpverlening leidt tot nog grotere problemen en dat het ook weinig oplevert als het gaat om een gedragsverandering.

STEUN Niet alle moties mochten rekenen op steun van een meerderheid in de raad. Een motie van D66 en de PvdA dat werk moet lonen werd met zes stemmen voor en 23 tegen verworpen. De meerderheid ging mee met wethouder Gert Jan van Noort die aangeeft dat de gemeente al beleid heeft vastgesteld dat mensen die werk accepteren worden gecompenseerd indien dit minder inkomen voor hen meebrengt.

Wel steun kregen D66, PvdA en GroenLinks voor het oprichten van een  cliëntenraad sociaal domein. Hierin moet worden gestreefd naar een afspiegeling van inwoners die te maken hebben met het sociaal domein. De tegenstanders vinden dat met de sociale adviesraad al een vertegenwoordiging van de cliënten is geregeld.

GIFTEN De grens voor vrijstelling van giften voor inwoners met een bijstandsuitkering wordt verhoogd tot twaalfhonderd euro per jaar. Een motie van PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kreeg de steun van de overgrote meerderheid van de raad. Alleen de fractie van de VVD stemde tegen. Men vindt de motie in strijd met wettelijke regels.

Spannend was het rond een motie van PvdA, D66 en ChristenUnie  waarin het college wordt gevraagd de kostdelersnorm vaker in te zetten om maatwerk te leveren. Het gaat dan om huishouden met meerdere generaties. Door de kostdelersnorm niet op te leggen kan bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid worden voorkomen maar ook het dakloos worden van jongeren en het ontstaan van financiële problemen. 

Volgens wethouder Van Noort wordt al maatwerk geleverd en maakt het college gebruik van de beleidsvrijheid die de wet biedt. De motie werd uiteindelijk met zestien stemmen voor dertien tegen aangenomen.

REGIE Een motie van D66, VVD, PvdA en GroenLinks om meer regie te krijgen op de bestaanszekerheid werd unaniem aangenomen. In kaart gaat gebracht worden hoe het veld rondom betrokken partijen bij bestaanszekerheid en losse initiatieven eruit ziet en zo duidelijk te krijgen waar nog meer samenwerking kan worden gezocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie