!
Afbeelding
Anastasia Gepp from Pixabay

Veel Harderwijkse jongeren maken gebruik van Jeugdzorg

3 december 2021 om 17:17 Politiek

HARDERWIJK Er liggen geen beleidsmatige keuzes aan het hogere gebruik van de jeugdzorg in de gemeente Harderwijk ten grondslag. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de fractie van de ChristenUnie.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding voor de vragen is dat Harderwijk hoog scoort als het gaat om het verlenen van jeugdhulp. Het college stelt zich op het standpunt dat ieder kind en/of jongeren de ondersteuning moet krijgen die passend is. In het afgelopen half jaar is onderzoek gedaan naar de grootste knelpunten in het sociaal domein om zaken goed te kunnen duiden, zaken vanuit andere perspectieven te bekijken en inzicht te krijgen in kansen die beter benut kunnen worden.

Op basis van de uitkomsten van de gehouden analyse gaat het college bepalen op welke wijze nog meer kan worden nagestreefd dat de ondersteuning op een kwalitatief hoog niveau plaats vindt, maar wel tegen zo min mogelijk kosten. Welke maatregelen hiertoe moeten worden genomen wordt door het college met de raad gedeeld.

De verschillen met omliggende gemeenten zijn, zo stelt het college, niet groot. Een paar gezinnen met een aanzienlijke ondersteuningsvraag kunnen al het verschil maken. Dat alle drie de gemeenten binnen het samenwerkingsverband Meerinzicht hoog scoren hoeft niet te betekenen dat de oorzaak hetzelfde is. Gewezen wordt op het gegeven dat er beleidsmatige verschillen zijn, zoals het toegangsteam Jeugd binnen Meerinzicht voor Zeewolde en de keuze voor de centra jeugd en gezin in Harderwijk en Ermelo.

De aanwezigheid van instellingen binnen de gemeente kan ook een oorzaak zijn of de aanwezigheid van meer stadse problematiek. Op basis van de gemaakte analyse wil het college keuzes maken op welke gebieden er extra interventies worden gezet.

Het college denkt het aantal jongeren dat een beroep doet op de jeugdzorg naar beneden kan brengen. Door het college wordt het belangrijk gevonden dat de jeugd wordt gestimuleerd zich te ontwikkelen in de volle breedte, in het onderwijs, sport, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. Door in te zetten op preventie gericht op het vergroten van mentale gezondheid, veerkracht en weerbaarheid kan zwaardere jeugdhulp op termijn worden voorkomen.

In de gemeente Harderwijk wordt een breed palet aan preventieve ondersteuning en voorzieningen aangeboden. Vanuit het consultatiebureau, met prenatale zorgteams, binnen het onderwijs, maar ook vanuit welzijn, sport en bibliotheek. Daarnaast is er laagdrempelige opgroei- en opvoedingsondersteuning beschikbaar vanuit centrum jeugd en gezin die erop is gericht te voorkomen dat een jeugdige en zijn ouders op een later tijdstip jeugdhulp nodig hebben. Het college geeft aan bereid te zijn onderzoek te doen naar uitbreiding van preventieve inzet maar wil eerst de gemaakte analyse afwachten en op basis daarvan keuzes maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie