!
Afbeelding
Betty de Wit
Column

Dag Sinterklaas

6 december 2021 om 09:00 Column

Een nieuwe lockdown, weer moeten we leven met beperkingen. Het lijkt wel of niemand wil zich nog inzetten om al die beperkingen na te leven. Maar we zullen wel moeten. En ondertussen is Sinterklaas gewoon gekomen. Die traditie is toch diep geworteld in onze cultuur. Zoals altijd hebben we ook dit jaar zijn verschijning gevierd. In deze tijd zo’n beetje onder begeleiding van het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. 

Vroeger, als kleine kinderen bibberden van eerbied en diep ontzag voor Sint en Piet. Later vierden we het met gedichten, grappen en grollen. Geweldig was die tijd rond Sinterklaas. Zo herinner ik me, hoe ik een keer voor mijn oudste zus een mooie ochtendjas had genaaid. Om dat cadeau te verpakken, maakte ik van een overall een opgestopte pop. Een fraai mutsje op het hoofd gezet. En op de divan, in de voorkamer uitgespreid. Tegen mijn verloofde zei ik: ,,Jan, kom eens hier kijken?”

Hij schrok zich een ongeluk. ,,Verroest, ligt daar een dode vrouw?” Ik kwam niet weer bij van het lachen. Later herhaalde zich die grap met mijn zus, voor wie de grap bedoeld was. Voor haar was de ochtendjas een mooi cadeau. En dan al de gedichten die gemaakt en voorgelezen werden. Vele met vermanende op- en aanmerkingen. 

Wat een plezier hebben we aan die oude man beleefd. En dat altijd met diep ontzag en respect voor zwarte Piet. Geen enkele gedachte aan discriminatie kwam ooit in ons op. Al heb ik wel begrip voor één van mijn geadopteerde kleinzoons die in Sinterklaastijd vaak wordt nageroepen als Zwarte Piet. Dat lijkt nergens op! 

Ondertussen heeft het coronavirus weer terrein gewonnen. Links en rechts vallen slachtoffers. En ieder ander draagt de schuld. Geen afstand gehouden, geen mondkapje gedragen. De regering, die te laat maatregelen heeft genomen. De verwijten vliegen over en weer. En het is ook erg, wereldwijd sluipt het virus zijn eigen weg, dwars door alles heen. 

Sinterklaas gaat weer terug naar huis, naar Spanje. Als die oude man bij thuiskomst maar niet in quarantaine moet. Dat zou me echt voor hem spijten. Dat heeft hij niet aan ons verdiend. 

Betty de Wit

Corona-moe? Niet met het boek van Betty de Wit (91). Bestel nu de 2e druk ‘In Lockdown met de kat’ met 10 extra verhalen via www.bettydewit.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie