!
Afbeelding
pixabay

Keuze onderwerp onderzoek zware klus voor Rekenkamer

30 november 2021 om 09:00 Overig

HARDERWIJK De rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk krijgt er een hele kluif aan te beslissen welk onderzoek naar de handel en wandel van de gemeente uitgevoerd gaat worden. Dat werd duidelijk tijdens de bespreking in de raadscommissie Ruimte waar vrijwel iedere partij wel met een eigen idee kwam welk onderwerp bij de kop moet worden gepakt.

Wijnand Kooijmans

 Al springt wellicht één onderwerp er uit. Dat is ook ingebracht door een inwoner van Harderwijk die graag onderzoek wil naar de gang van zaken rond de bouw van een nieuw theater in Harderwijk en wat zich daaromtrent heeft afgespeeld.

Hij wil dat onderzocht wordt hoeveel haalbaarheidsonderzoeken er zijn gedaan naar de mogelijkheden voor een theater in Harderwijk in de afgelopen dertig jaar. Maar ook wie de opdracht daartoe heeft gegeven, wat de onderzoeken hebben gekost en wat met de uitkomsten van die onderzoeken is gebeurd.

De laatste jaren hebben de onderzoeken zich vooral toegespitst op de bouw van een nieuw theater in het Waterfront. Eerdere onderzoeken hadden vooral betrekking op handhaving van het theater in het christelijk college Nassau Veluwe. Nu wordt tijdelijk gebruik gemaakt van het Infrapark aan de Ceintuurbaan voor theatervoorstellingen. Ook andere inwoners hebben het theater genoemd als mogelijke optie voor een onderzoek naast het parkeerbeleid en informatie, veiligheid en privacy. Vanuit de bevolking is ook gevraagd naar een onderzoek naar de bezoekersaantallen van de havens in relatie tot het aanbieden van gratis wifi aan hen.

Het CDA is bij monde van Wilco Mazier voorstander te onderzoeken welke resultaten de lobby’s van de gemeente Harderwijk hebben opgeleverd. Het gaat dan onder meer om de verbreding van rijksweg A28 en de aanwijzing van Harderwijk als intercitystation. Hij wil weten welke paden zijn bewandeld maar ook welke mogelijkheden te lobbyen onbenut zijn gebleven. Ook het parkeerbeleid ziet hij als een mogelijke optie voor een onderzoek vanwege de hartenkreet vanuit de burgerij.

David Korver (VVD) kiest voor duurzaamheid als onderwerp van het onderzoek van de Rekenkamer. Martijn Pijnenburg (D66) wil weten of de raad kansen laat liggen als het gaat om de democratische controle op besluiten. Wilco Bos (PvdA) noemt het theater maar ook het Waterfront. Hij is weliswaar megatrots op dit project maar ziet aan de andere kant dat het uiterst moeilijk is voor de raad om hier grip op te krijgen. Hij wil onder meer weten wat de realisering van het project voor invloed heeft op de Harderwijker financiën.

Bert Holleman (Gemeentebelang) wil onderzoek waarom de stichting NOAH heeft moeten stoppen met de opvang van daklozen. Hij zegt hierover meerdere keren vragen te hebben gesteld maar constateert dat wat hem betreft de antwoorden die worden gegeven vaag blijven. Jan van Panhuis (SGP) ziet de aanbesteding van grote werken als een mogelijke optie voor het onderzoek. Waar Matthijs van der Mannen (GroenLinks) veiligheid en privacy aangeeft als onderwerp. Hij vraagt zich af of de burger wel altijd goed wordt geïnformeerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie