!
Peter Meijer, Nicolien van de Berg, Gerard Hyum en Laurens Kleine, voor de zeecontainer.
Peter Meijer, Nicolien van de Berg, Gerard Hyum en Laurens Kleine, voor de zeecontainer. Francisca Meijsser

Hulpgoederen voor Curaçao vanuit Sonnevanck in Harderwijk

29 november 2021 om 11:24 Maatschappelijk

ERMELO/HARDERWIJK Een zeecontainer werd afgelopen week op het terrein van Sonnevanck in Harderwijk volgeladen met medische hulpmiddelen, ziekenhuisbedden en andere hulpgoederen om binnenkort verscheept te worden naar Curaçao.

Francisca Meijsser

Nicolien van de Berg, al vele jaren werkzaam bij Zorggroep Noord-West Veluwe en nu sinds enkele jaren op de facilitaire afdeling daarvan, was in die functie van dichtbij betrokken bij de ontruiming van Woonzorgcentrum de Dillenburg in Ermelo en Randmeer in Harderwijk. De Dillenburg ging vervangen worden door het nieuwe pand Kroondomein, Randmeer, dat een huurlocatie was, kreeg een andere huurder. In beide wooncomplexen waren al jaren de zolders en kelder vol geslipt met spullen die niet meer werden gebruikt. ,,Zoals dat ook wel gaat met woonhuizen, iedereen kent dat wel “, zo legt Nicolien uit. ,,Omdat ik wist van de acties van de netwerkgroep van oud-wethouder van Ermelo Peter Meijer, heb ik hem benaderd met de vraag of er belangstelling was voor de spullen voor hun contacten op Curaçao.”

 En die was er zeker. Al jaren houdt Peter Meijer zich bezig met het sturen van hulpgoederen naar Curaçao. Hij komt er zelf ook regelmatig en heeft er vele contacten. Die zijn met name ontstaan toen zijn dochter daar woonde. Hij zet zich met groot enthousiasme in voor onder andere de Stichting Hami?d en de Stichting Help de schoolkinderen van Curaçao. Voor Woonzorgcentrum Hami?d gaat het daarbij om medische hulpmiddelen, voor de hulp aan schoolkinderen gaat het om schoolmeubilair en lesmateriaal. ,,Zo kregen we veel spullen van de Beatrixschool bijvoorbeeld, maar ook stoelen uit de Dialoog”, zo vertelt hij. ,,Er kwamen ook heel veel spullen van de Prins Willem-Alexander school toen die werd afgebroken. We hebben die helemaal leeggehaald.’’

Vol trots laat hij me een filmpje zien waarop de kinderen in een klaslokaal op Curaçao hun dank enthousiast uiten. Peter, die nu al een aantal jaren met pensioen is, laat weten dat hij in februari weer naar het eiland gaat om te kijken wat er nog meer nodig is. ,,Want dit eiland, dat toch bij ons koninkrijk hoort, loopt qua voorzieningen ver achter”, zo beaamt Laurens Kleine, oud-wethouder van Harderwijk, die ook bij de hulpacties betrokken is. “Er is daar veel corruptie”, zo vertelt hij, ,,daarom is rechtstreekse hulp het beste.”

Ondertussen sjouwen drie sterkte mannen, oorspronkelijk afkomstig uit Sierra Leone, en tijdelijk woonachtig in het azc in Harderwijk, de bedden, rolstoelen en andere hulpmiddelen de container in. Zij werden weer ingeschakeld door Piet Veulings van Boeldag Ermelo. En als de container vol is zal door Gerard Hyum, die ook ter plekke aanwezig was, de logistieke kant van de zaak geregeld worden. 

De netwerkgroep van Peter Meijer stuurt zo al jaren containers naar Curaçao en hoopt dat nog lang te blijven doen. Voor de zorggroep NW-Veluwe was dit nu de tweede container. ,,Wij hopen dit prachtige project ook op andere Zorggroepen over te dragen”, aldus Nicolien van de Berg, ,,zij hebben misschien ook nog het nodige in kelders en op zolders staan dat opgeruimd kan worden “, zo besluit zij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie