!
Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Maar paar paadjes gaan dicht in het gebied Beekhuizerzand

23 november 2021 om 09:00 Natuur en milieu

HARDERWIJK Indien het fietspad over het Beekhuizerzand moet worden verlegd dient de provincie Gelderland hiervoor de portemonnee te trekken. Dat vindt Laurens de Kleine (PvdA) zo werd duidelijk tijdens het debat over de brief die de gemeente wil gaan vesturen aan het college van gedeputeerde staten van Gelderland. De Kleine vindt dat daaraan meer aandacht in de brief moet worden geschonken en vindt daarbij Andrea Oosting aan zijn zijde.

Wijnand Kooijmans

De leden van de commissie Ruimte kunnen in grote lijnen wel instemmen met de bescherming van de natuur die wordt nagestreefd in de recreatiezonering. 

Maar vanuit verschillende partijen wordt er wel kritiek geuit over het verloop van het proces. Men had liever gezien dat de gemeente hierbij in een eerder stadium was betrokken. Dat geldt ook voor de inhoud van de brief. Zo had Wilco Mazier (CDA) liever gezien dat eerst de raad naar hun standpunt was gevraagd en pas daarna de brief was opgesteld.

Wilco Bos (PvdA) mist in de brief het standpunt van het college van burgemeester en wethouders zelf. Volgens wethouder Bert van Bijsteren erkent dat door het proces de gemeente aanvankelijk wat was onder gesneeuwd. Door het later alsnog opstarten van een inspraakproces is dat naar zijn mening recht getrokken.

DEFENSIE De Kleine mist in het zoneringsplan de rol van Defensie omdat dit de grootste veroorzaker is van schade aan de natuur. Naar aanleiding hiervan geeft Van Bijsteren aan dat er een breed onderzoek komt naar de impact van de militaire oefeningen op de Veluwse natuurterreinen. Bert Holleman (Gemeentebelang) geeft aan dat Defensie veel meer schade veroorzaakt dan bijvoorbeeld de enkele fietser of wandelaar op het Beekhuizerzand.

GroenLinks bepleit via Thijs van der Mannen dat de natuur boven alles voorrang krijgt. Zover wil wethouder Van Bijsteren niet gaan. Die vindt dat er een goede balans moet zijn waarbij de mens zeker moet kunnen blijven genieten van de natuur. Noha Lammerts van Buuren vindt dat het proces wel een beetje eenzijdig is verlopen en bijvoorbeeld aan het belang van de ondernemers nauwelijks aandacht wordt besteed.

Volgens Van Bijsteren wordt daar zeker wel aan gedacht. In het kader van de bescherming van de natuur wil de gemeente een ontvangstlocatie realiseren, vermoedelijk aan de Boekhorstlaan. Aan massa toerisme heeft de Veluwe geen behoefte.

Voor Harderwijk betekent de recreatiezonering dat alleen in het broedseizoen enkele paden in de kwetsbare overgangszone van het Beekhuizerzand worden afgesloten. Dat loopt van 15 maart tot 15 juli. Er kan wel het hele jaar naar het uitkijkpunt worden gewandeld en gefietst via de aangegeven paden. 

De uitkijktoren is vernield en dat leidt tot het besluit een nieuwe te plaatsen maar dan onderaan de vuilnisbelt waar fiets- en wandelpaden bij elkaar komen. Ook hiervoor komt vermoedelijk geld van de provincie, al zijn nog geen bedragen genoemd. Als het gaat om maatregelen op Harderwijks grondgebied beslist de gemeente daarover zelf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie