!
Afbeelding
Eva Hoogland
COLUMN

Verbeter de wereld

18 november 2021 om 09:30 Column

Tijdens mijn studie journalistiek werkte ik in de thuiszorg. Dat hield in dat ik bij ouderen over de vloer kwam en schoon ging maken. Tenminste, dat was de bedoeling. Vaak was ik een van de weinige die überhaupt nog, naast de bewoner, het huis binnentrad. Daardoor zag ik mijn werk als schoonmaakster ook als sociale hulp; het was mijn taak om hun wekelijks te laten vertellen over hun leven en verhaal. En geloof me, dat deden ze maar al te graag.

We reizen terug naar 2019. Ik sta in de woonkamer van een alleenstaande vrouw, haar man is al tien jaar overleden. Dat verlies is niet makkelijk voor haar geweest; overal in het huis is een foto van hem te vinden. Tijdens mijn werk kom ik erachter dat ze op veel plekken zijn geweest waaronder India. Daar hebben ze een aantal jaar gewoond en daar zijn ze ook vaak naar teruggegaan. ,,India!’’, roep ik uit, ‘Daar ga ik deze zomer ook heen’. Dat avontuur was toen nog maar enkele weken van mij verwijderd. Het was een begin van een mooi gesprek.

Een stukje verder: het is halverwege 2020 en de eerste maanden van lockdowns, toespraken van de koning en andere dramatische dingen die we nooit eerder hadden meegemaakt zijn al geweest. En ik kom weer in haar huis terecht. Natuurlijk vertel ik in geuren en kleuren hoe mijn reis was in India en zij vertelt wat zij de afgelopen tijd heeft meegemaakt. Antwoord? Niks. Sinds de epidemie was uitgebroken had ze haar huis niet verlaten. Haar boodschappen worden bezorgd en visite kreeg ze nauwelijks. 

Mijn dienst was voorbij en ik liep naar beneden, waarbij ik in een dichte uitleenwinkel toch het personeel wist over te halen om mij een rolstoel uit te lenen. Ik stapte terug in de lift, zette haar erin en liep door Harderwijk, om haar voor het eerst in tijden weer zonnestralen in haar gezicht te geven.

Dit is geen verhaal om medewerkers van dichte winkels lastig te vallen en dit is ook geen verhaal om spontaan in de thuiszorg te gaan werken (al zoeken ze wel mensen). Er zijn nieuwe maatregelen en dat betekent voor een hele grote groep dat ze het huis niet meer uitkomen. Dus mocht je nou tijdens je wandelingetje langs het huis van je buurvrouw lopen of heb jij je oma al een tijdje niet gezien? Ga even langs. Een kleine daad kan een groot verschil betekenen. Verbeter de wereld? Begin bij jezelf. 

Eva Hoogland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie