!
Mieke van Rinsum met haar debuutroman Als ik jou niet had.
Mieke van Rinsum met haar debuutroman Als ik jou niet had. Francisca Meijsser

Debuutroman van Mieke van Rinsum

17 november 2021 om 09:00 Mensen

HARDERWIJK De debuutroman ‘Als ik jou niet had’ van de in Harderwijk woonachtige Mieke van Rinsum is onlangs uitgegeven. Bij de presentatie van het boek, in het kerkje van de Zin op 9 oktober sprak de vertegenwoordiger van uitgeverij Elikser lovende woorden terwijl Jos Jongeling voor de muzikale omlijsting zorgde. Bescheiden als Mieke is waren er een beperkt aantal mensen uitgenodigd.

Mieke werd in 1948 in de Betuwe geboren, groeide op in Harmelen en kwam na een aantal omzwervingen tenslotte in Harderwijk wonen. Het schrijven vond ze altijd al leuk. ,,Het begon eigenlijk al als kind, toen ik van mijn oma een dagboekje kreeg. Je weet wel zo’n boekje met een slotje erop”, zo vertelt zij. Schrijven lag me altijd al, maar door omstandigheden zoals mijn werk, de kinderen en zo, kwam het er eerder niet van.” 

Mieke werkte op de bestralingsafdeling van een ziekenhuis. ,,Daarbij vond ik de contacten met mensen heel erg belangrijk”, zo vertrouwt ze me toe. ,,De verhalen, die vooral door spannende momenten, in dit geval door ziekte, werden verteld raakten me en zorgden voor betrokkenheid. Pas zo’n 12 jaar geleden ben ik begonnen met het oefenen in schrijven. Ik kwam toen in contact met Christien de Vries, die cursussen gaf in creatief schrijven.” Creatief schrijven houdt in dat je schrijft wat er in je opkomt, daarmee maak je je hoofd leeg, je schrijft de dingen ook van je af. Het motto van Christien de Vries is  ’Luister naar je pen’: het geeft je dan ook inzicht in jezelf. ,,Op het moment van schrijven let je niet op stijl en grammatica, dat komt later”, zo legt Mieke uit. ,,Daarna heb ik nog een jaarcursus gedaan, dit met name om werkvormen te oefenen. In zo’n groep lees je wel aan elkaar voor, maar je geeft geen oordeel over elkaars werk. Ook ben ik tenslotte zelf schrijfworkshops gaan geven. Eigenlijk was het schrijven een heel proces, steeds een stap verder en zo uiteindelijk een boek.”

,,Het schrijven van het boek gebeurde in golfbewegingen” , zo legt Mieke uit. ,,Idee?n schreef ik vaak eerst op in een notitieblokje en werkte ze dan later uit, soms schrijvend met pen en papier, soms op de laptop, zelfs wel op schoot met de tv aan. Toen het uiteindelijk klaar was en uitgegeven was ik eigenlijk verbaasd. De lovende woorden van de uitgever, maar ook die van schrijver Kader Abdolah maakten me heel blij en ook wel trots.” 

Het boek gaat over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar eigen identiteit in de roerige zeventiger jaren. De oliecrisis, het rapport van Rome, de tweede feministische golf en het kernwapenprotest waren kenmerkend voor die tijd. Tegen deze achtergrond bouwden jonge mensen hun leven op. Man-vrouwverhoudingen stonden op de tocht, het gezinsleven was niet meer vanzelfsprekend en de omgangsvormen veranderden. Het boek bevat zowel autobiografische elementen als ook verzonnen gedeelten.

Of er nog een boek zal volgen weet Mieke nu nog niet. In ieder geval gaat ze wel door met het geven van de schrijfworkshops van Schrijfkring Harderwijk, zowel bij Stichting de Maretak als ook in de Bibliotheek. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie