!
De Mac op een stormachtig IJmeer strijdend met andere sloepen
De Mac op een stormachtig IJmeer strijdend met andere sloepen Jeamy Schaling

Het ruige sfeertje van vroeger herleeft

9 november 2021 om 14:16 Sport Deel je nieuws

Stel je walvisvaarders voor die met een klein bootje achter een grote walvis aan zitten of een schip in nood waarvan de opvarenden op volle zee in een kleine reddingboot proberen te overleven. Die ruige sfeer van vroeger zie je tegenwoordig nog terug in een fantastische sport met tussen begin april en half november elk weekend een wedstrijd ergens in het land: sloeproeien.

Sloeproeiseizoen in het water gevallen?

De jaarlijkse afsluiting van het sloeproeiseizoen was dit jaar toch iets anders dan voorheen. Door corona is er minder dan een half seizoen aan wedstrijden geroeid. Sloeproeivereniging De Mac uit Harderwijk stak, zodra het weer kon, daar gelijk op in met een mixteam (deels vrouwen en deels mannen). Bijna elke mogelijkheid om een wedstrijd te roeien werd aangepakt. De goede resultaten brachten het gemengde team in de top van het Heren 2 klassement.

De jaarlijkse afsluiting was zoals gewoonlijk in Muiden. Deze keer werd de sloep niet op een trailer meegenomen, maar door een van de leden met zijn eigen boot op sleeptouw genomen. In een weekend drie keer vanuit Muiden het eiland Pampus ronden.

Op zaterdag twee keer een rondje Pampus. Flinke wind en bijbehorende golven. Voor De Mac is een vlak water beter, maar we weten toch een flink aantal sloepen in te halen. Fantastisch zo’n race, dat stimuleert om er nog een schepje bovenop te doen. En na twee van die races van 7,3 km levert dat in het algemeen klassement een top tweede pek op. Daar kunnen we trots op zijn.

Ook zondag trosteren we nogmaals de elementen door het rondje Pampus te roeien voor de speciale Muiden-Pampus-Muiden-prijzen. Doorweekt door regen en buiswater leverden we tot op het laatste moment strijd met de andere sloepen. Met een tevreden gevoel hebben we het officiële sloeproeiseizoen afgesloten.

Steeds populairder

Sloeproeien is verbonden met de Nederlandse geschiedenis en is een serieuze tak van topsport die de laatste jaren steeds groter wordt en aan populariteit toeneemt. “Ik wilde weer gaan sporten, maar zocht iets met spektakel. En dat heb ik gevonden bij Sloeproeivereniging De Mac. Je sport niet individueel, maar in een groep met acht roeiers en een stuurman. Het is een sport waarbij de dames bijna niet onderdoen voor de heren.” zegt Ton. “De sfeer is dan ook fantastisch. Ik weet nog goed de eerste keer dat ik meeroeide. Ik was na een kwartiertje kapot en had naderhand spierpijn in spieren die ik nog niet kende en de blaren stond in mijn handen. Een kwestie van techniek, zeiden ze. En toch was ik verkocht.”

Bij de vereniging kun je kiezen of je recreatief wilt roeien of aan de wedstrijden deel wilt nemen. En je kunt zelf bepalen hoe vaak je wilt trainen. Echte bikkels, de wedstrijdroei(st)ers, trainen natuurlijk meerdere avonden in de week. En dan maakt het niet uit of het in maart koud is, in de zomer erg warm is of dat in november de sloep eerst ijsvrij gemaakt moet worden.

Spektakel

En als je het hebt over spektakel… kom dan maar eens kijken bij de wedstrijden verspreid over Nederland. Het is vooraf gemoedelijk en ons-kent-ons, tijdens de wedstrijd zoals bijvoorbeeld door de smalle grachten van Amsterdam superfanatiek zodat de stukken van de roeiriemen je soms om de oren vliegen en na de wedstrijd een groot feest. Wie dat een keer heeft meegemaakt wil geen andere sport meer.

Dat het sloeproeien ook in Harderwijk populair begint te worden blijkt wel uit het aantal nieuwe leden. Ook lid worden? Kijk dan op sloeproeiverenigingdemac.nl en meld je aan voor de gratis proeflessen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie