!
Maartje Smit en Leon Pulles nodigen Harderwijkers uit om mee te denken.
Maartje Smit en Leon Pulles nodigen Harderwijkers uit om mee te denken. Foto van de Biezen

Harderwijk kan groener

1 november 2021 om 22:40 Natuur en milieu

HARDERWIJK Harderwijk gaat zelf stroom opwekken en ontwikkelt daarvoor drie windmolens op het industrieterrein Lorentz. De gemeente werkt daarin samen met Waterschap Vallei en Veluwe. En alle inwoners profiteren mee.

Deze week is de Nationale Klimaatweek. Een mooi moment om het even te hebben over het windenergieproject, waarin gemeente en waterschap samen optrekken. Beide moeten belangrijke duurzaamheidsopgaven realiseren. Drie windmolens in Harderwijk dragen bij aan die doelstellingen.

Die molens gaan trouwens niet alleen maar groene stroom opleveren. Het rendement van dit project, van ongeveer 1 ton per jaar, gaat in een duurzaamheidsfonds. Uit dat fonds worden duurzame projecten voor de Harderwijkse samenleving gerealiseerd. Zo’n fonds was een idee van Maartje Smit, die ambassadeur is van dit windenergieproject. ,,Toen ik 16 was, deed ik met twee klasgenoten mee aan de Wind Challenge voor scholen in Harderwijk. Ik was toen al veel bezig met duurzaamheid. Voor de challenge berekenden we de meest ideale hoogte voor windmolens en bedachten het duurzaamheidsfonds.’’

Maartje is nu 19 en probeert vooral jongeren warm te maken voor het onderwerp, onder meer via Instagram. ,,We gaan bijvoorbeeld weetjes over duurzaamheid en windenergie posten, daarnaast interviews met aansprekende mensen en quizjes. Ik wil zo jongeren motiveren ook ideeën in te brengen voor het duurzaamheidsfonds. Zoals ‘vergroening van mijn buurt’, of ‘zonnepanelen voor mijn school’. Jongeren kunnen zich trouwens ook melden via windenergie@harderwijk.nl als ze geïnteresseerd zijn in het project.

Het duurzaamheidsfonds is volgens Leon Pulles, projectleider Windenergie de manier om samen te werken met inwoners en bedrijven. Zij mogen hun ideeën inbrengen om Harderwijk groener te maken. ,,Tegelijkertijd werkt het fonds als een vliegwiel om met Harderwijkers het gesprek aan te gaan over de onvermijdelijke energietransitie. Iedereen krijgt daar mee te maken. Bij jongeren proberen we het onder de aandacht te brengen, door bijvoorbeeld excursies voor scholen naar windmolenparken. Of een surfwedstrijd, om de link wind-duurzaamheid- jongeren te leggen.’’

De samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe is volgens Pulles een heel logische. ,,Waterschap en gemeente werken al langer samen op het gebied van duurzaamheid. En ook het waterschap speelt, naast de gemeente, een belangrijke rol in de Regionale Energiestrategie (landelijk opgelegde opgave om CO2-uitstoot te reduceren). Als twee publieke organisaties zijn ze ook goed in staat om de brede belangenafweging te maken. Volgens Pulles vallen windmolens bij Harderwijkers best in vruchtbare aarde. ,,De stad ligt tussen de twee natuurgebieden (Randmeren, Veluwe) in. Mensen hebben hier dan ook meer dan gemiddelde belangstelling voor duurzaamheid.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie