!
Van links naar rechts: Esther, Matthias, Chris, Sophia, Sander en Daniël. Nica mist op de foto.
Van links naar rechts: Esther, Matthias, Chris, Sophia, Sander en Daniël. Nica mist op de foto. Eigen foto

‘Écht het verschil maken’

3 november 2021 om 09:00 Mensen

HARDERWIJK Het is niet altijd gemakkelijk om pleegzorg te bieden. „Maar het is ook mooi. Je kunt écht iets voor een ander betekenen, écht het verschil maken en je leert jezelf goed kennen. Ik weet nu dat ik vaker hulp moet vragen.”

Esther van Hoffen overwoog, samen met haar man, jaren geleden om pleegouders te worden. „De belangrijkste eis is dat je een stabiel gezin bent. Wij hadden nog een kinderwens en dan is het risico dat er onvoldoende stabiliteit en aandacht voor een pleegkind is. Vandaar dat we het hebben uitgesteld.”

Het bleef trekken en toen het stel het gezin met vier kinderen compleet vond meldden ze zich aan voor een informatieavond. „Daarna hebben we een introductiecursus gedaan en kwamen we tot de conclusie dat het bij ons past.” Geen crisisopvang, geen weekenden of tijdens vakanties, maar langdurige opvang, daar gingen ze voor. 

Opeens kwam het telefoontje dat er een meisje zou komen. „Ik ben direct naar de winkel gegaan. Flesjes halen, dat soort dingen.” Twee dagen later was Sophia er. Een meisje van acht weken met ouders met een verstandelijke beperking en zelf, zoals later bleek, ook beperkt. Bijna vier jaar later is ze volledig deel van het gezin. Haar ouders zijn daar zijdelings eveneens deel van uit gaan maken.

IEDEREEN KAN HET Esther van Hoffen weet dat veel mensen pleegouderschap overwegen, maar denken dat ze het niet kunnen of mogen. „Iedereen kan het”, vindt ze. „Het maakt niet uit of je alleen woont, als vrouw met een vrouw bent getrouwd, een andere dan de Nederlandse culturele achtergrond hebt of als je een wat ouder bent. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om een kind op te vangen. Een stabiele situatie en een kamer over, dat is genoeg.” Wat haar betreft melden mensen zich aan. „Je kunt altijd even naar een informatieavond.” 

Esther merkt dat vaak onbekend is dat het contact met de biologische ouders zoveel mogelijk in stand blijft. „Mensen realiseren zich dat vaak niet. Toen ik dat poppetje zag brak mijn hart ook voor die ouders, die zien hun kind weggebracht worden. We betrekken Sophia’s ouders bij veel, laten ze zoveel mogelijk beslissingen nemen. Het is hun kind en dat blijft zo.”

„Een pleegkind kan plezier en gezelligheid brengen, maar het kan ook lastig zijn. Bij ons gaat het nu goed,  maar ze heeft veel extra zorg nodig. Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou houden van een kind van een ander en dat merk ik ook bij de rest van mijn gezin.”

Er zijn altijd pleegzorgouders nodig en op maandag 22 november is er in Nunspeet een informatieavond. Informatie en een aanmeldmogelijkheid is te vinden op www.nunspeet.nl/plekjevrij. Dit artikel is een verhaal in een serie over ‘Harderwijk zijn wij Samen’. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie