!
Afbeelding
Eva Hoogland

Column: Is Harderwijk wel een stad voor iedereen?

3 november 2021 om 09:00 Column

Twee weken schreef ik een column over de huizenmarkt in onze stad. Dat het onmogelijk is om als student hier aan een huis te komen. En nu wil ik die column verbreden. Want op het moment dat jij niet veel geld hebt of je zit met je jaarinkomen onder het Nederlands gemiddelde, dan is Harderwijk ook wel een duur stadje voor jou. Toen schreef ik ook dat dit niet een column is voor iedereen en ik wéét dat je er al woont. Maar laat me je even bewust maken van je privilege. 

Ondanks dat Harderwijk bijna 50.000 inwoners telt, hebben wij niet de mogelijkheid om hier voor een prikkie uit eten te gaan. Ja, je kan ergens een frietje scoren voor 3.50, maar stel hé? Jij hebt 10 jaar een relatie met je partner en je behoort tot de groep die niet veel te besteden heeft, dan is uiteten gaan gewoon moeilijk in Harderwijk. Voor een hoofdgerecht betaal je op de grote markt makkelijk meer dan 18 euro en dan komt het eten van je partner en de drankjes er nog bovenop. Goedkope opties zijn er weinig; eventueel naar de pizzaria. Óf bestellen. 

Oké en stel hé? We hebben nog steeds niet zo veel te besteden en we willen wat leuks doen in Harderwijk, wat zijn dan onze mogelijkheden? Want Harderwijk organiseert toch dingen?

Dat klopt zeker. Voor mensen met geld in hun portemonnee. De gemeente Harderwijk organiseert niks waarbij de toegang gratis is. En ja, we hebben een filmhuis, theater en een geweldig stadscentrum, maar om daar gebruik van te maken moet je betalen. Alleen de bibliotheek organiseert gratis evenementen, maar zelfs daarbij is er voor mensen boven de twintig weinig te beleven. Geen geld op de rekening? Geniet vooral van de Hanzezondag, waarbij je alsnóg moet betalen voor eten en drinken. 

Willen we Harderwijk voor iedereen toegankelijk maken? Dan is er nog werk aan de winkel. Maar lees je dit en denk je; ‘verdorie, die heeft een punt!’, kijk vooral hoe jij met bijvoorbeeld je onderneming, je rol in de gemeente of met je goede voornemens een verschil kan maken. Dan doe ik dat ook. 

Eva Hoogland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie