!
De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk.
De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Eigen foto

Faillissement bio-energiecentrale Harderwijk

19 oktober 2021 om 11:35 Zakelijk

HARDERWIJK Nadat het waterschap als mede aandeelhouder heeft ingestemd met het aanvragen van een faillissement voor de bio-energiecentrale Harderwijk, is het faillissement door de rechtbank Gelderland uitgesproken.  De rechtbank heeft een curator aangesteld voor de afwikkeling van het faillissement.

Heemraad Bert van Vreeswijk: ,,Wij betreuren dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar de financiële situatie van de bio- energiecentrale Harderwijk (BECH B.V.) was zodanig dat een faillissement onvermijdelijk was. We hebben met zijn allen de afgelopen jaren hard gewerkt om de BECH tot een succes te maken. Helaas hebben tegenvallers in de opbrengsten en hoge kosten geleid tot dit moeilijke besluit.”

De vennootschap heeft vanaf de start tegenvallers gekend. Dat heeft de eerste jaren geleid tot extra kosten en een lagere gasproductie. Daarnaast heeft BECH B.V. structureel te maken gehad met lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen. In de afgelopen maanden hebben de directie, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders van de BECH, alle mogelijkheden verkend om de toekomst veilig te stellen. Deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd.

Eind 2016 heeft het algemeen bestuur het besluit genomen om, samen met Jan Bakker Duurzaam Midden, een bio-energiecentrale te bouwen voor het opwekken van biogas en duurzame bijproducten. De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Door het opwekken van duurzame energie in de vorm van groengas sloot het initiatief goed aan bij de doelstelling van het waterschap om energieneutraal te worden.

,,Waterschap Vallei en Veluwe heeft duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Vanuit deze ambities hebben wij de bio-energiecentrale in Harderwijk ontwikkeld. Met het doel om een extra impuls te geven aan de verduurzaming van ons waterschap en een bijdrage te leveren aan de landelijke energietransitie doelen. Ondanks dat we hebben gekozen voor een bewezen techniek, hebben we technische tegenslagen gekend. Deze tegenslagen gecombineerd tegenvallende kosten en opbrengsten, hebben geleid tot een faillissement en dat is heel wrang”, aldus heemraad van Vreeswijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie