!
Afbeelding
Eva Hoogland

Column: HahahaHuizenmarkt

20 oktober 2021 om 09:00 Column

Het wordt bijna onbetaalbaar om te wonen in Harderwijk. En nu denk je misschien: ‘komt er weer een column over de huizenmarkt’. Maar dan vraag ik je nog even te wachten, want ik ga een andere kant belichten. Die van de student. Als je zelfs nú nog geïrriteerd door wil bladeren, dan is dit stuk gemaakt voor jou.

Wonen in Harderwijk; het is een drama. Ikzelf woon al bijna mijn hele leven in deze stad, dus veel van mijn vrienden zoeken een huis hier. Maar zelfs met veel connecties is het nog moeilijk om aan een eigen plekje te komen. Laat staan als je hier als buitenstaander komt. Is dat gek? Absoluut niet. Harderwijk wordt hipper, heeft een ongelofelijk leuke boulevard, ligt ook nog eens heel centraal en binnen vijf minuten ben je in het bos. Een pareltje. Niet gek dus dat de stad steeds populairder wordt. 

Toch heeft deze groei een keerzijde. Zoals je vaker ziet bij een grotere vraag dan aanbod, stijgen de prijzen flink. Gemiddeld staat een koophuis hier slechts drie weken te koop. Starterswoningen zijn hier nauwelijks: minder dan 3 procent van de huizen die je hier vindt staat te koop voor minder dan tweehonderdduizend euro. De gemiddelde vraagprijs ligt in dit havenstadje op meer dan 440.000. Daarnaast is de prijs per vierkante meter in Harderwijk in het afgelopen jaar met - dit is echt waar - vierhonderd euro gestegen. 

En nu de kant van de student. Als je dit namelijk leest, is dat waarschijnlijk onder de dakpannen ergens in Harderwijk. Maar stel hé? We zijn even een doodgewone, afgestudeerde student. We hebben een HBO-studie afgerond en hebben nu een - de trend volgend - tijdelijk contract waarmee we jaarlijks 30.000 euro bruto verdienen. Onze studieschuld is ook heel gemiddeld; 25.000, net zoals de rest van de gemiddelde Nederlanders. We hebben geen partner en hebben met ons baantje 15.000 euro gespaard. We hebben interesse in een gemiddeld huis in Harderwijk, waarvan we nu weten dat dat meer dan 440.000 euro kost. Weet je hoeveel we dan kunnen lenen?

Iets meer dan honderdduizend euro. Ja. Je leest het goed. We kunnen bijna precies een kwart opbrengen om een huis te kopen. En nu we ook weten dat er letterlijk geen huizen te koop zijn voor minder dan 150.000 euro, kunnen wij als gemiddelde afgestudeerde student nooit een huis kopen in Harderwijk. Tenzij wij een eigen vermogen hebben van ten minste 40.000 euro. Met de hoop dat die 3 procent dan iets te koop heeft staan. En dan ook nog eens snel zijn, want binnen drie weken kan het huis al weg zijn. Dus ja, wonen in Harderwijk is een drama en voor de groep die weinig uit te geven heeft, mag de gemeente dus wel even opkomen. Hopelijk doen ze dat snel, want anders komt er een einde aan mijn columns. Ik zal in deze huizenmarkt de komende 10 jaar namelijk nooit een plek in Harderwijk kunnen kopen.

Eva Hoogland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie