!
Ad vertelt over de isolatie subsidie
Ad vertelt over de isolatie subsidie p lievense

Isoleren is hot Het energiecafé van Endura focust op duurzaam isoleren

16 oktober 2021 om 12:39 Lokaal Deel je nieuws

De gas- en stroomprijzen stijgen enorm. Het gevolg is dat de mensen naar doe-het-zelf-winkels gaan om het huis te isoleren. “Warmte die niet weglekt hoef je niet aan te vullen”. Is jouw huis geschikt om te isoleren en hoe pak je het aan? De energiecoöperatie Endura heeft haar eerste energiecafé georganiseerd. Het thema: ‘Isoleren is hot’. Drie sprekers vertelden over het isoleren van een huis of over subsidieregelingen. Als je jouw huis wilt verduurzamen dan begin je met het isoleren ervan. Je maakt een plan hoe je dat aanpakt. Endura helpt bij het opstellen van uw isolatieplannen. Endura heeft een camera die isolatie-lekken opspoort.

Endura helpt haar leden ook bij de aanvraag van de subsidie. Dat is wel eens lastig: wil je subsidie ontvangen, dan moet je bijvoorbeeld bij een gecertificeerd isolatiebedrijf aankloppen. Deze werkers vragen 9% BTW voor hun werk. Bovendien moet je voor twee klussen tegelijk subsidie aanvragen.

De juiste vloerisolatie hangt bijvoorbeeld af van de soort vloer, jouw stookgedrag en of je vloerverwarming hebt. Als je een muur isoleert dan is het verstandig om gelijk ook het glas isoleren of vervangen door HR*-glas met één of twee sterretjes meer. Wil je een dak aan de binnenkant isoleren, dan kan dat met natuurlijke (vlas of papier) of gangbare materialen, zoals pur, pir steen- of glaswol. Hier tegenaan komt folie om het vocht tegen te houden. Het is enorm belangrijk dat het isolatiemateriaal niet nat wordt, want dan isoleert het niet.

Een muur kan op twee manieren een betere isolatie krijgen: of je bouwt met tempex of gevelstrips een extra buitenmuur, die de koude of hitte tegenhoudt. Dat levert een mooi huis op, isoleert prima en het huis krijgt gelijk een hoog energielabel. Het alternatief is de goedkopere variant: spouwmuur-isolatie: de open ruimte tussen een binnenmuur en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Dit spul houdt de isolerende lucht vast. Voordat u begint met het opvullen van de spouwmuren is het verstandig om te onderzoeken of er überhaupt een spouw aanwezig is. Woningen gebouwd na 1925 hebben bijna altijd spouw.

Woningen van zo’n 40 jaar oud hebben een dunne spouwmuur met, wellicht, een dunne deken van glas- of steenwol. Soms is de wollen deken ingezakt. Gebouwen van die leeftijd hebben daarom bijna geen muurisolatie en voldoen niet aan de huidige isolatienormen. Je krijgt het niet lekker warm in huis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie