!

Joodse Humor

14 oktober 2021 om 15:08 Lokaal Deel je nieuws

We kennen allemaal de grappen over Saar en Moos. Typisch joodse humor. Grappig maar ook te denken gevend. Waar kont deze humor vandaan? Onder welke omstandigheden? Heeft het iets te maken met de vaak tragische geschiedenis van het joodse volk?

Een protestantse kenner van het jodendom, Peter van ’t Riet, schreef er enkele jaren geleden een boek over. Hijzelf zegt: “Dit boek over joodse humor is geen verzamelbundel van joodse witzen en anekdotes met vooraf een korte inleiding. Het is meer een persoonlijke speurtocht naar de bronnen en genres van de joodse humor. Startend in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog gaat de reis terug de geschiedenis in. Via de eerste helft van de 20ste eeuw neemt de schrijver de lezer mee naar het eind van de 18de eeuw toen de joodse witz ontstond in de vorm zoals we die nu kennen. Steeds worden achtergronden en omstandigheden belicht. Daarna vervolgt de reis naar de tijd van de Talmoed. En zelfs de Bijbel blijkt veel belangrijker te zijn geweest voor het ontstaan van de joodse humor dan vaak wordt gedacht.

Datum: woensdag 27 oktober 2021, Aanvang:19.45 uur, inloop 19.30 uur; Kerkcentrum Open Haven, Kerkplein 8, Zeewolde. Eigen bijdrage: € 3,00. Opgave trefpunt@pgzeewolde.nl of 0651982531

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie