!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Starterslening ruimer

1 oktober 2021 om 15:43 Politiek

HARDERWIJK Het bedrag van 290.000 euro voor de aankoop van een woning met een starterslening is gebaseerd op de categorieën die de gemeente Harderwijk hanteert in de woonvisie. 

Wijnand Kooijmans

Volgens Jan Provoost is de starterslening bedoeld voor starters met een laag inkomen om hen de mogelijkheid te bieden een woning te kopen en niet voor mensen met een hoog inkomen die zelf de aankoop van een woning kunnen bekostigen.

Menno Doppenberg (VVD) wijst op de overspannen woningmarkt en de stijgende prijs voor woningen. Gemiddeld moet al 400.000 euro worden betaald voor een woning. In Harderwijk staan vijftien huizen te koop tot een bedrag van 290.000 euro en die prijs wordt vaak nog opgedreven. Dat is voor hem reden de vraag te stellen of niet een hogere grens moet worden gesteld.

Niet bekend is of de provincie, die vijftig procent meebetaald aan de starterslening, eisen stelt ten aanzien van de maximum huurprijs. In algemene zin geldt wel dat de provincie van mening is dat zo min mogelijk eisen moeten worden gesteld als het gaat om het verstrekken van de starterlening. Alle fracties stemmen wel in met de gewijzigde regels. Zo vervalt het leeftijdscriterium. De provincie haakt namelijk af als het gaat om het meebetalen indien hieraan wel een grens wordt gesteld. Tot nu werd alleen een starterslening verstrekt aan mensen tot en met 35 jaar. Ook wordt geen onderscheid meer gemaakt in nieuwbouw en bestaande bouw. De starterslening leidt niet, zo blijkt uit onderzoek, tot hogere prijzen voor woningen. Tot nu toe was de starterslening alleen toegankelijk voor nieuwbouwwoningen binnen aangewezen projecten, Men vindt dat starters hierdoor extra beperkt worden. In de huidige woningmarkt wordt een zo breed mogelijke keuze voor de starter gewenst. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie