!
Ondertekening van het contract tussen betrokken partijen.
Ondertekening van het contract tussen betrokken partijen. Wijnand Kooijmans

Komst jongerensportcoach

29 september 2021 om 16:47 Overig

HARDERWIJK Binnen de gemeente Harderwijk gaat een jongeren sportcoach aan de slag. Doel is dat met name jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar meer aan het bewegen en het sporten worden gezet.

Wijnand Kooijmans

In het gebouw van GA! werd de komst van de jongerencoach bekrachtigd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Hierbij zijn betrokken de gemeente Harderwijk, Ga! Harderwijk en de vier scholen voor voortgezet onderwijs. Het gaat dan om het Morgen College, Mijn School, de Regionale Scholen Gemeenschap (RSG) en het christelijke college Nassau Veluwe.

Wethouder Marcel Companjen geeft aan dat sporten en bewegen van steeds groter belang wordt. Ouderen worden gezetter en dikker maar ook veel kinderen kampen met overgewicht. ,,Ook bij veel kinderen zien we dat ze steeds forser worden.”

Op het gebied van gezondheid is al het nodige opgezet in Harderwijk. Onder meer wordt meegedaan aan het project Jongeren op Gezond Gewicht. Getracht wordt jongeren te motiveren om in beweging te komen maar ook te gaan sporten.

De nieuw aan te stellen jongerencoach gaat zich vooral richten op een groep jongeren die dreigt tussen de wal en het schip te vallen. Ze maken de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Vaak krijgen ze een baantje, andere interesses en een vriendin of vriendje. Met als gevolg dat bewegen en sporten steeds minder vaak aan bod komt.

Om daarin verandering te brengen is het probleem bij de kop gepakt. Er is onderzoek gedaan wat er is aan mogelijkheden om te bewegen en te sporten maar ook wat daaraan nog moet worden toegevoegd. Hoe motiveer je jongeren te bewegen en te sporten. 

Maar ook te kiezen voor het eten van fruit en groenten in de plaats van alleen maar het eten van snacks en het drinken van cola. Wethouder Companjen is trotst op wat nu is bereikt en de gemeenteraad bereid was daarvoor ook de benodigde middelen beschikbaar te stellen.

Het project geldt voorlopig voor een termijn van drie jaar. ,,We moeten de jongeren in deze leeftijd uitdagen en ze misschien soms ook een schop onder de kont geven”, aldus Companjen. Al bedoelt hij het laatste in figuurlijke zin om problemen met ouders en onderwijsinspectie te voorkomen.

,,Je komt gemakkelijker een kilo aan, dan dat je een kilo afvalt”, zo zegt Companjen. ,,Jongeren moeten goed nadenken over zichzelf, hun omgeving en hun toekomst. Bewegen en sporten is daarvan een belangrijk onderdeel.”

Scholen zijn blij met de komst van de jongerencoach. Maar zien dit ook als een stap op meer fronten te gaan samenwerken en meer verbinding te leggen tussen elkaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie