!
Afbeelding
pixabay

‘Zo snel mogelijk dierenverblijven verbeteren’

29 september 2021 om 09:14 Politiek

HARDERWIJK Het Dolfinarium in Harderwijk moet in 2029 alle verblijven voor dieren compleet vernieuwen. Dat maakt dat niet pas in dat jaar kan worden begonnen met het aanpassen van de verblijven. Dat zegt minister Carola Schouten in antwoord op vragen van de fracties van de Partij voor de Dieren en D66. Mogelijkheden om de export van dieren vanuit het Dolfinarium naar China te voorkomen ziet de bewindsvrouw niet als men zich aan de regels houdt.

Wijnand Kooijmans

Volgens de minister is het gewenst dat het Dolfinarium zo snel mogelijk start met het doorvoeren van verbeteringen in de huidige dierenverblijven. Per direct moet men de dieren meer uitdaging bieden, door bijvoorbeeld verrijkingselementen aan het verblijf toe te voegen. Ook moeten er meer natuurlijke elementen aan de verblijven worden toegevoegd en moeten de Steller zeeleeuwen de mogelijkheid krijgen om dieper te duiken. Deze aanpassingen moeten respectievelijk in 2024 en 2025 zijn gerealiseerd.

Volgens Schouten blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie dierentuinen dat het Dolfinarium de afgelopen jaren zich onvoldoende heeft ontwikkeld. Maar is gebonden aan bindende afspraken met het ministerie de verbeteringen komende jaren wel door te voeren. De financiële situatie van het Dolfinarium heeft geen invloed op de eisen die de minister stelt aan het welzijn van de dieren. Bij afspraken die worden gemaakt met het Dolfinarium staat het welzijn van de dieren voorop.

Het Dolfinarium wil acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen aan een Chinese dierentuin overdragen. De minister geeft aan het belangrijk te vinden dat de dieren goed terecht komen. Ze wil het Dolfinarium dan ook houden aan de regel dat dieren alleen mogen verhuizen wanneer het welzijn van de dieren op de nieuwe locatie is gewaarborgd.

De minister verwacht dat de dieren gaan deelnemen aan dierpresentaties. In Nederland mag dit alleen als deze ook educatief zijn. Schouten geeft aan echter geen bevoegdheden te hebben om de dierpresentaties in China te beoordelen. Wanner men zich houdt aan de geldende regelgeving ziet Schouten geen mogelijkheid of reden om de overdracht van de dieren tegen te houden.

Ten aanzien van een uitspraak van de directeur van het Dolfinarium dat men mogelijk in de toekomst weer met dolfijnen gaat fokken geeft de minister aan het onwenselijk te vinden dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het aantal beschikbare plekken voor dolfijnen in Europese dierentuinen is beperkt en dat maakt het moeilijk om binnen Europa geschikte huisvesting te vinden voor nieuwe of verhuizende dolfijnen. De dieren in het Dolfinarium maken geen onderdeel uit van het Europese fokprogramma.

Afspraken met het Dolfinarium worden door het ministerie omgezet naar vergunningsvoorschriften. Dat betekent dat in de praktijk bij overtredingen handhavend kan worden opgetreden. Schouten geeft aan er op toe te zien dat afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd. Een deel van de afspraken wordt nagekomen door de aanpassingen die zijn gedaan als het gaat om de dierpresentaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie