!
Trainer Marc Houtman (midden) instrueert de spelers van Unitas tijdens een time-out in de wedstrijd tegen Nieuwerkerk. (foto: Jan Hoekstra)
Trainer Marc Houtman (midden) instrueert de spelers van Unitas tijdens een time-out in de wedstrijd tegen Nieuwerkerk. (foto: Jan Hoekstra) Jan Hoekstra

Unitas verslaat de titelfavoriet

28 september 2021 om 13:12 Korfbal

HARDERWIJK Na winstpartijen tegen OVVO (19-15) en Velocitas (14-23) wachtte de korfballers van Unitas een flinke uitdaging met het bezoek van Nieuwerkerk. De Zuidhollandse opponent gold op voorhand als de belangrijkste titelkandidaat in de overgangsklasse C en had de favorietenrol al bevestigd met grote zeges op Velocitas (31-12) en GKV (13-31). Maar op het goedbezette nieuwe complex aan het Slingerbos liep het heel anders.

Marco Jansen

Trainer Marc Houtman noemde Nieuwerkerk de uitdagende partij. ,,Wij moesten lef tonen, laten zien dat we Unitas zijn en thuis spelen. We hadden het uitgebreide plan goed doorgesproken, we moesten het tempo bepalen en verlagen zodat wij de regie zouden houden en Nieuwerkerk niet in het ritme zou komen. We lieten een speler van hun bewust vrij staan. Door onze verdedigende tactiek moesten ze elke keer wat anders doen. Aanvallend moesten we geduldig spelen.”

Unitas nam direct een 3-1 voorsprong en behield het initiatief de eerste helft. Ineke de Boer zorgde ervoor dat het verschil drie punten werd en bleef bij rust: 9-6. 

Na rust voerde Nieuwerkerk wat wisselingen door en kwam terug tot 10-10. ,,We kwamen niet meer tot scoren en zakten in’’, zag Houtman, die Thomas Hoekstra in de aanval inbracht voor Daan Reijgersberg om de wedstrijd te veranderen. In de verdediging wisselde hij Reijgersberg weer terug en herhaalde dat tot zijn wissels op waren. ,,Op dat moment was die wissel nodig omdat hij ruimte zou krijgen en met zijn schot en inzicht dat goed kan bespelen. Ik weet dat hij die ervaring heeft en hij viel goed in. Het lijkt raar omdat hij nu niet in het eerste zit, maar de verschillen zijn klein en we bekijken per wedstrijd wat we nodig hebben.”

Met het inbrengen van Hoekstra kreeg Unitas weer grip op Nieuwerkerk en hij scoorde zelf de 14-11. Unitas liep uit naar 17-13 en speelde de slotfase goed uit, waardoor Nieuwerkerk niet dichterbij kon komen dan 17-15. ,,Houtman zag naaste de knappe zege meerdere winstpunten. ,,Het team heeft meerdere opdrachten geweldig uitgevoerd. Ik ben enorm trots op de spelers dat ze dit hebben laten zien. Niet alleen in het veld maar ook de beleving op de bank. En ook het publiek had een mooie verdienste.’’

Hoekstra (30) die bekend staat als teamspeler, kreeg na 5 jaar in het eerste te horen dat hij dit seizoen was afgevallen naar het tweede. Dat hij en niet Jules Verweij werd ingebracht, was verrassend, maar Hoekstra was er op voorbereid. ,,Je moet je teleurstelling opzij zetten en klaar staan op het moment dat je nodig bent. Dat heb ik ook meteen aan de trainer aangegeven. In zo’n wedstrijd is de hele selectie van waarde: de beleving op de bank is belangrijk voor de mensen in het veld.’’ 

Overgangsklasse C:
Unitas – Nieuwerkerk 17-15 (9-6). Scores Unitas: Ineke de Boer 4, Mike van Boven 3, Lara Kreikamp 3, Daan Reijgersberg 2, Mark Kreikamp 1, Noah Bijsterbosch 1, Sabine Verhoef 1, Thomas Hoekstra 1, Jolien Landman 1.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie