!
Joop Kooiman erelid van Herderewich
Joop Kooiman erelid van Herderewich Leen Karssen

Joop Kooiman erelid van Herderewich

26 september 2021 om 12:22 Sport Deel je nieuws

JOOP KOOIMAN erelid Herderewich

Tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering heeft het bestuur Joop Kooiman benoemd tot erelid van de historische vereniging Herderewich. De heer Kooiman was zeer verrast en voelde zich vereerd met deze benoeming. De voorzitter vertelde waarom het bestuur dit besluit had genomen:

Joop was in zijn werkzame leven in dienst van defensie. Vanaf de tijd dat hij niet meer uitgezonden werd, werd hij actief in het vrijwilligerswerk in Harderwijk. Hij begon bij de filmkring, werd penningmeester in het bestuur van het Theater en kwam zo in contact met het,  toen nog, Veluwse Museum. Hij ging hier aan de slag met het digitaliseren van 10 meter boekenplank vol knipselplakboeken. Hiervoor verzamelde hij een groep vrijwilligers. Wekelijks werd er aan de klus gewerkt. Daarna begon hij aan de krantenknipselplakboeken van de heer Schilderman, ook weer met een groep vrijwilligers. Zo kwam hij bij Herderewich. Al gauw bood hij zich aan om het verenigingsblad rond te brengen. Hij kwam in de redactie ervan en schreef vervolgens  meerdere artikelen. In die periode deed hij onderzoek naar de calicotfabriek in Harderwijk en zijn de bevindingen uitgegeven in een boekje daarover.

In Harderwijk vinden we enkele gedenktekens die op zijn initiatief zijn geplaatst: bij Hotel Baars de herinnering aan de bevrijding en in de Smeepoort de vloedsteen die aangeeft hoe hoog het water in 1916 (watersnoodramp) in de stad stond.

Op dit moment is Joop wekelijks te vinden in het Historisch Kenniscentrum.  Als gastheer om bezoekers te ontvangen die er komen voor informatie en studie . Maar hij werkt er ook  mee aan het rubriceren en catalogiseren van het studiemateriaal.

Onder toeziend oog van zijn vrouw en van de leden speldde de voorzitter hem de erespeld op en bedankte hem voor deze jarenlange inzet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie