!
Afbeelding
pixabay.com

Onderhoud groen is slecht

24 september 2021 om 16:54 Politiek

HARDERWIJK In schriftelijke vragen aan het college vraagt Harderwijk Anders aandacht voor het groenonderhoud aan de stadshaven en dan specifiek de dolfinariumzijde. 

Wijnand Kooijmans

Bezoekers van een ligplaats aan die kant worden geconfronteerd met een wildernis aan hoogstaand onkruid en dichtgegroeide trappen. Terwijl aan de stadskant keurig gemaaid gras ligt. Uit gesprekken blijkt dat mensen niet begrijpen waarom het groen geen onderhoud krijgt.

De fractie is zelf op onderzoek uit geweest. Hieruit blijkt dat voor de aanleg van het groen in het gebied Boulevard/Waterfront door het groenonderhoud een pakket van eisen is neergelegd bij de ontwikkelaar als het gaat om aanleg en gradaties in onderhoud. In dat pakket staat dat een helling, zoals bij de boulevard aan een bepaalde hellingsgraad moet voldoen om te kunnen maaien met de beschikbare machines. De helling is aan beide kanten echter steiler aangelegd dan de norm. Dat betekent dat het gebied als berm wordt onderhouden.

Er wordt aan beide kanten wekelijks met de hand gemaaid. Maar dat levert niet het gewenste resultaat op in de praktijk. De kant van het dolfinarium was of is nog niet aan de gemeente overgedragen. Wel heeft groenonderhoud de opdracht gekregen dit mee te nemen in het dagelijks onderhoud. Vanwege de helling kan dit alleen met de bosmaaier en dat levert weer overlast op voor de mensen die hier een ligplaats nodig hebben.

De ambtelijke organisatie heeft gemeld dat extra budget nodig is om tot een gastvriendelijker oplossing in de stadshaven te komen. Dat leidt tot vragen aan het college waarbij men onder meer wil weten of er melding is gemaakt van het afwijken van de normen bij de aanleg van de helling. Maar ook of het college heeft getracht de schade te verhalen op de ontwikkelaar en of de havenmeester melding heeft gemaakt van de achterstand in het onderhoud. 

Ook wil men weten welke stappen het college gaat ondernemen om het groenonderhoud alsnog naar het gewenste B niveau te tillen. De fractie vraagt zich af of er nog meer plekken zijn waar de ontwikkelaar is afgeweken van de norm waardoor groenonderhoud niet kan worden uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie