!
Fietspad
Fietspad Pixabay

Deels tweezijdig fietspad

20 september 2021 om 11:17 Politiek

HARDERWIJK De aanleg van een tweezijdig fietspad op het wegvak Verkeersweg - Johanniterlaan is mogelijk. De kosten hiervan worden geraamd op 85.000 euro.

Wijnand Kooijmans

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen vanuit de commissie Ruimte. Dezelfde vraag ten aanzien van zo’n fietspad tussen de Van Maerlantlaan en Verkeersweg wordt door het college ontraden. Dit vanwege de beperkte inpasbaarheid op een deel van dit tracé. Bovendien is de vrees dat de situatie dan verkeersonveiliger wordt dan nu het geval is.

De fietsroute langs de Hoofdweg en de Selhorstweg wordt gezien als een belangrijke fietsschakel in Harderwijk. Langs een deel ligt een tweerichtingsfietspad, deels niet. Het wegvak tussen de Van Maerlantlaan en de Verkeersweg heeft een lengte van ongeveer zevenhonderd meter. Hierin twee rotondes, twee zijwegen en twee in- en uitritten.

De praktijk is dat er nu al regelmatig wordt gefietst in twee richtingen hetgeen wettelijk is verboden. De aanleg van een tweerichtingenfietspad ziet het college als het faciliteren van het huidig fietsgedrag.

Het betekent wel dat het huidige fietspad moet worden verbreed naar vier meter. Nu is het pad 2,5 meter breed. Op het wegvak tussen de Van Maerlantlaan en Couperuslaan is de gewenste verbreding goed inpasbaar. De groenstrook tussen het trottoir en het bestaande fietspad moet worden opgeheven. Het nieuwe fietspad komt dan tegen het trottoir aan te liggen.

Voorwaarde is wel dat de 22 bomen in de groenstrook moeten worden gekapt. De bomen in de groenstrook tussen de rijbaan en het fietspad kunnen wel behouden blijven. 

Het college geeft aan dat op het deel van de weg tussen de Couperuslaan en de Verkeersweg een fietspad in twee richtingen nauwelijks inpasbaar is. Dat zou ten koste gaan van de berm tussen de rijbaan en het fietspad en de vier bomen die hier staan.

Gevolg is dan dat er onvoldoende opstelruimte over blijft voor auto’s ter hoogte van de Couperuslaan en de inrit naar het tankstation en Kok Experience. Verkeerstechnisch wordt dit als zeer onwenselijk bestempeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie