!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Bezwaar tegen deel van bezuinigingen in kadernota

20 september 2021 om 11:04 Politiek

HARDERWIJK De bezuinigingsvoorstellen in de kadernota van het Harderwijker college van burgemeester en wethouders halen niet ongewijzigd de eindstreep. Dat werd duidelijk tijdens een debat in de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Grote zorgen maken meerdere partijen zich rond de voorgestelde bezuinigingen op het sociaal domein. Voor 2022 is dat een bedrag van een half miljoen, voor een jaar later driekwart miljoen. Dit omdat concrete plannen hoe deze bezuinigingen te bereiken ontbreken. Wethouder Jeroen de Jong gaf aan dat de afgelopen jaren meer is geïnvesteerd in het sociaal domein. Ook belooft hij dat iedere inwoner de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Verhoging van de havengelden wordt door velen als mogelijkheid genoemd meer inkomsten te verkrijgen. Dat varieert tot het kostendekkend maken tot zestig procent van de werkelijke kosten tot het volledig kostendekkend maken. Het schrappen van subsidie voor de Koningsspelen valt bij vrijwel alle partijen verkeerd. Dat geldt ook voor het heffen van een bijdrage voor het plaatsen van dranghekken bij evenementen. Aangegeven wordt dat deze sector, na de moeilijke corona periode eerder steun verdient.

VERHUUR Verder verhuur van het stadhuis mag ook rekenen op brede steun vanuit de raad. Enkele partijen voelen wel voor een verhoging van de onroerendzaakbelasting. Ze willen dit niet tot een heilig huisje verklaren. D66 ziet echter geen heil in het komen met een voorstel deze belasting te verhogen gezien de afspraak die in beton is gegoten van de coalitiepartijen dat in deze periode de ozb niet wordt verhoogd. Liever investeert men in voorstellen die wel mogen rekenen op een meerderheid in de raad.

Henk Vermeer (Harderwijk Anders) wil volstrekt niet bezuinigen op maatregelen die de samenleving raken. Daarnaast bijvoorbeeld ook niet op het onderhoud van de parkeergarage Houtwal. Hij wil op korte termijn een duidelijk evenementenbeleid. Steun lijkt hij ook te vinden voor het voorlopig subsidie blijven geven voor het management op de sportvelden maar dan op alle vier. Hij vindt dat nog te weinig bekend is of verenigingen deze kosten volledig zelf kunnen dragen.

HANZEDAGEN Meerdere partijen zijn ook voor het schrappen van een miljoen euro die is bedoeld voor de Hanzedagen. Waar enkele partijen het gaat om de hoogte van dit bedrag is de SGP tegen dit bedrag omdat de Hanzedagen ook op zondag plaatsvinden. 

Harderwijk Anders wil komen tot het inzamelen van plastic bij de supermarkten om zo lange rijen files aan de Daltonstraat te voorkomen bij de milieustraat.

Het college wil de kosten voor personeel nu structureel maken. Ten aanzien van kritiek waarom pas nu geeft wethouder Jeroen de Jong aan dat het de raad zelf is geweest die drie jaar geleden heeft besloten deze post incidenteel op de begroting te plaatsen. Dit omdat niet duidelijk was of en hoelang dit personeel nodig is. Dat is het inmiddels wel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie