!
Afbeelding
pixabay.com

Stappen voor een aardgasvrije gemeente

17 september 2021 om 10:54 Politiek

HARDERWIJK In 2030 wil Harderwijk al vierduizend gebouwen klaarhebben om aardgasvrij te worden. Daarvan moeten er duizend bestaande gebouwen al daadwerkelijk aardgasvrij zijn.

Wijnand Kooijmans

Dat is vastgelegd in de Transitievisie Warmte die door het Harderwijker college wordt aangeboden aan de gemeenteraad. 

Wethouder Bert van Bijsteren: ,,De warmtevisie geeft houvast bij het zetten van de volgende stap, het verduurzamen van ons warmtegebruik, voor het verwarmen van gebouwen en het kraanwater. Samenwerking is in mijn visie het sleutelwoord om succesvol beleid te ontwikkelen en uit te voeren. Daarom ben ik er blij mee dat de warmtevisie tot stand is gekomen met partijen als Liander, Uwoon, Omnia Wonen, Endura, Veluwe Duurzaam en een kritische klankbordgroep.”

Gekozen is voor drie beleidslijnen. Een gemeente brede aanpak, gericht op alle huishoudens om de woning te verduurzamen en mogelijk aardgasvrij te maken. De buurtgebonden aanpak, waarbij elke potentie wijk wordt uitgewerkt hoe de buurt stap voor stap aardgasvrij kan worden. Gemikt wordt op de Drift, Hanzewaard, Nachthok, Stedenwaard, Stadsdennen-Zuidwest, Tinnegieter, Weiburg, Wittenhagen-Zuid,Zeebuurt-Oost en Zeebuurt-West.

De derde beleidslijn omvat onderzoeken, gericht op het oplossen van vraagstukken en belemmeringen die rond de warmtetransitie spelen, zodat steeds meer snelheid in de uitvoering mogelijk wordt. Per beleidslijn is uitgewerkt op welke manier inwoners en anderen meekunnen doen aan de warmtetransitie. In het beleid is veel ruimte voor ideeën en plannen van bewoners zelf. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie