!
Afbeelding
Johan het Lam

Column: Dans op de vulkaan

17 september 2021 om 09:39 Column

Overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Veel slachtoffers en enorme schade. Tegelijkertijd verschroeien delen van Canada en de VS. Wordt de stad Phoenix onbewoonbaar door de hitte? Voor het arme deel van de stad in ieder geval wel. Wij westerse mensen veroorzaken deze rampen door onze manier van leven. 

Ik word er chagrijnig van om dat te horen. Kijk, er zijn idioten die voor belachelijk bedrag en met onmetelijke milieuschade een kwartier de ruimte in geblazen willen worden. En er zijn mensen die voor een racefeest in de duinen alles vergeten en een enorme uitstoot van gifstoffen in enkele uren tijd voor lief nemen. Maar zo’n dwaas ben ik niet. 

Ik zal niet zomaar een vliegtuig nemen. Nou ja … als het nodig is toch wel. Ik heb een zuinige en schone auto gekozen. Nou ja… toch nog op benzine. Ik ga zoveel mogelijk op de fiets. Nou ja… niet altijd. Ik eet minder vlees. Nou ja… ik eet het dus nog wel. Ik wil gewoon lekker leven, ‘dansen met Jansen’. Ik weet dat mijn prettige leven zo eigenlijk niet kan en dat het schadelijk is voor veel anderen, maar ik wil toch net doen of dat niet zo is. Een beetje minderen zo nu en dan als het me uitkomt, maar lang niet genoeg. Ik wil dansen met de Fransen, gewoon lekker naar Frankrijk naar de zon. De dans op de vulkaan. Het feestje op de lekke Titanic. De planeet gaat kapot en ik probeer zo lang mogelijk door te genieten en dan, als rijke westerling, een betere plek in de reddingsboot te krijgen.

Maar deze prachtige planeet is door God gemaakt, zo schitterend en zo vernuftig dat we ons allemaal verbazen. Zo mooi, dat ‘toeval’ niet de enige reden kan zijn dat de wereld zo is. Er moet een Schepper zijn. Hij heeft mij, ons, de taak gegeven om er goed voor te zorgen. En Zijn opdracht is in het bijzonder om goed voor elkaar te zijn. Om recht te doen aan alle mensen. Om vooral de armen niet te vergeten. Hij zal het niet accepteren als wij westerlingen het grootste deel van de mensheid laten opdraaien voor onze onmatigheid en ons egoïsme.

Ik zal er dus aan moeten geloven. Mijn feestje zal getemperd worden. Ik zal niet meer alles kunnen doen wat ik lekker vind. Anders kan ik het voor God niet verantwoorden wat ik heb gedaan. Anders kan ik het niet uitleggen aan de miljoenen hongerige ontheemde mensen. En ik zie mijn kleinkinderen opgroeien… ik mag hen niet opzadelen met de restanten van mijn luxeleven. 

Ds. Johan het Lam

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie