!
Afbeelding
www.pixabay.com

Geen alternatieve snelheidsborden op het water

16 september 2021 om 10:14 Politiek

HARDERWIJK Het plaatsen van alternatieve borden voor het verkeer op het water wordt door het college als onwenselijk gezien. Dat stelt men in antwoord op vragen van de fractie van het CDA.

Wijnand Kooijmans

De christen-democraten trokken aan de bel omdat zij van mening zijn dat het niet voor alle gebruikers op het water duidelijk is hoe hard zij mogen varen. Zeker ook mensen zonder vaarbewijs. Het college stelt dat het vierkante bord het officiële bord is waarmee op alle vaarwegen in Nederland de maximum snelheid op het water wordt aangegeven. Men vindt dat van de vaarweggebruikers mag worden verwacht dat ze de verkeersregels op het water kennen en toepassen.

Regels die voor iedereen gelden. Dus ook voor recreanten die geen vaarbewijs hebben of nodig hebben. Wel wordt beseft dat niet iedereen hier naar handelt. Die situatie wordt vergelijken met het wegverkeer waar ook niet alle gebruikers zich aan de regels houden. Het college vindt dat andere alternatieve aanduidingen verwarring in de hand werken omdat de meeste vaarwatergebruikers wel bekend zijn met de gebruikelijke bebording en andere aanduidingen. Er wordt dan ook geen reden gezien de huidige bebording te vervangen.

Het college geeft aan niet de bevoegdheid te hebben op te treden tegen snelheidsovertredingen op het water. Dat is een zaak van de politie. Indien overtredingen worden geconstateerd dan wordt de betrokkenen wel het verzoek gedaan de maximum snelheid in acht te nemen. Het college geeft verder in de antwoorden aan dat 15 juni van dit jaar het besluit is genomen om het zwemmen tussen de drie bruggen op eigen risico toe te staan. In de overige delen van de havens is toezicht en handhaving een zaak van de politie. 

Bij alle bruggen wordt de beseining conform de richtlijnen toegepast. Deze is, zo stelt het college, eenvoudig, eenduidig en gemakkelijk te begrijpen. Net als voor de maximum snelheid vindt het college dat iedereen op het water op de hoogte dient te zijn van de betekenis van de beseining bij de bruggen. Ook hier wordt geen reden gezien andere beseining aan te brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie