!
Afbeelding
www.pixabay.com

Kritiek op beleid rond verhuur vakantiewoningen

13 september 2021 om 11:58 Politiek

Harderwijk Bewoners van Het Verscholen Dorp in Harderwijk voelen zich niet gehoord door de gemeente Harderwijk. Het gaat om het recht hun eigen woningen te mogen verhuren en dit niet verplicht te moeten doen via de exploitant van het park; Hidden Village.

Wijnand Kooijmans

De mening van het overgrote deel van de eigenaren van de vakantiewoningen op het park wordt vertolkt door Marieke Sijm, secretaris van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Ze is sinds niet al te lange tijd eigenaar van één van de 133 vakantiewoningen op het park. Puur voor recreatief verblijf. Met haar gezin woont ze in Hoogkarspel waar ze voorzitter is van de plaatselijke visvereniging.

Bij haar komst naar het park werd gezegd dat ze voor de vestiging op het park toestemming nodig had van de VVE. Maar in de praktijk bleek er geen bestuur meer te zijn. Snel besloot ze dit gemis op te pakken en dat resulteerde erin dat na korte tijd er weer een bestuur was van vijf personen.

Er werd ook al snel contact gezocht met de exploitant van het park. Die is verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke infrastructuur, zoals de wegen en de tennisbaan. De vakantiewoningen zijn eigendom van de bewoners die zelf kunnen beslissen of ze de woning willen verhuren in de periodes dat ze zelf niet aanwezig zijn. Dat mogen ze zelf doen maar kunnen ze overlaten door een bedrijf dat ze zelf hebben uitgekozen.

Al snel kwam er verbazing over het feit dat de exploitant zich bij de gemeente had gemeld om winterwonen mogelijk te maken. ,,Dat is in strijd met de algemene voorwaarden”, zo zegt Sijm. ,,Niemand wist hier ook iets van. Voorwaarde was dat er in de wintermaanden niet recreatief mag worden gewoond. Al zijn we op zich niet tegen de nu getroffen maatregel.” Tegenstander is de VVE wel van het permanent bewonen van vakantiewoningen. Regelmatig wordt hier gecontroleerd door de gemeente op permanente bewoning.

De eigenaren van de woningen mogen in de winter ook hun verblijf verhuren maar dat is voorbehouden aan rechtspersonen. Dat zijn ze niet. ,,Daarom hebben we aangeboden de verhuur te regelen via de VVE, wij zijn wel een rechtspersoon. Maar de eerste die dit mag moet nog worden goedgekeurd. Het is wat dat betreft een spannende tijd.”

Het feit dat men als VVE niet op de hoogte was van het winterwonen is een voorbeeld, zo zegt Sijm, van de slechte zijde van de communicatie vanuit het gemeentebestuur van Harderwijk. Zo werd men ineens ook geconfronteerd met een bestemmingsplan dat alleen centrale verhuur via Hidden Village mogelijk maakt. Volgens de gemeente is dit noodzakelijk om het recreatief karakter van het park te waarborgen.

Maar dat is tegen het zere been van de leden van de VVE. Zij willen zelf het recht hebben al dan niet de verhuur van hun woningen te regelen. Er zijn bijvoorbeeld ook ondernemers tussen die de vakantiewoningen hebben gekocht met het doel ze te verhuren. Mee speelt ook dat men bang is dat Hidden Village een bijdrage naar eigen goeddunken kan claimen voor de verhuur van de woningen. Gesprekken met de gemeente hebben niets opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie